Whisky Academy. Bunnahabhain
Antradienį lankomės Bunnahabhain distilerijoje, esančioje garsiojoje Islay saloje. Iš viešbučio teko išvykti itin anksti, bet nenusiminėme, nes laukia nuostabi diena! Kelionė iki Glazgo ir skrydis Glazgo-Islay neprailgsta.
Bunnahabhain yra išskirtinė vieta saloje, mat joje pagrindinis viskis distiliuojamas iš durpėmis nerūkyto salyklo – priešingai nei visose kitose salos distilerijose. Neįprastai aukšti distiliavimo puodai net ir rūkytam šios distilerijos viskiui – Móine – suteikia daug švelnesnį, kompleksiškesnį ir vaisiškesnį charakterį. Prie to dosniai prisideda ir gausiai naudojamos Chereso statinės.
Distilerijos vadovas Andrew nenustojo stebinti savo charizma ir jumoru, kartu perteikdamas neįtikėtinai daug svarbios informacijos. Skanavome tiek pagrindonius (12YO, 18YO, 25YO), tiek ir specialioms progoms išleistus gėrimus. LABAI gardu!
Pietums distilerijos atstovai ištaisė visą puotą palapinėje lauke: langustai, šukutės, austrelės, lašiša ir kitos salos gėrybės. Buvo labai gardu.
Keliaujant atgal nustebina Islay oro uosto apsauga. Buvome girdėję, kad (dėl neturėjimo ką veikti) jie gana priekabūs, bet tiek – nesitikėjome. Net ir nepypsėjus vartams liepia nusiauti batus, apieško, atsineša metalo detektorių ir skanuoja visa kūna, liepia atsisėsti ir skanuoja pėdas. Kai jau viskas patikrinta, sulaiko krepšį. Pasirodo, kad vienui vienintelis kuprinėje esantis skysčio buteliukas – nedidelis purškalas nosiai – ne užsegamame skaidriame maišelyje. Tad tenka dėti maišelin ir skanuoti iš naujo. Taisyklės yra taisyklės. Tačiau nė kiek nepikta – priešingai – šypsomės ir kvatojamės.
Tai buvo nuostabi diena!
Whisky Academy. Deanston
–>Whisky Academy. Bunnahabhain
Whisky Academy. Tobermory