Whisky Academy. Tobermory

13983_535759536523698_2436763635053557708_nTre?iadien? keliaujame ? Mull’o saloje esan?i? Tobermory distilerij?! Kelion? pradedame autobusiuku (4 val!), o paskui t?siame keltu. Ne?tik?tini vaizdai. Nors ir gana v?juota, ?sitaisome ant denio, kur m?gaujam?s vietinio elio skoniu ir grožim?s plaukian?iais peizažais. Na ir diena pakliuvo – saul?ta ir šilta! Keltui atvykus v?l laipinam?s ? savo autobusiuk? ir dar maždaug valand? keliaujame iki Ledaig miestelio. Atvykus jausmas it pasiekus antr?j? vaivorykšt?s gal? – ne?tik?tino grožio mažas spalvingas miestukas su ko ne miestelio centre ?sik?rusia Tobermory distilerija. Po gana ilgos kelion?s jau?iam?s kiek išalk?, tad s?dame užkandžiauti. Mus pasitinka stalas nukrautas vietin?mis g?ryb?mis – šukut?s, lašiša, langustai ir ?vair?s sumuštiniai. Kompanijos nuotaika puiki. Gardu.

10408809_535759759857009_4381073456944384598_nPo distilerij? mus vedžioja pats vadovas. Esame patys pirmieji lankytojai, kurie pamato k? tik pastatytus naujus distiliavimo puodus. Tad distilerija dabar laikinai neveikia. ?domu, kad šioje miniati?rin?je viskio šventov?je gaminami du kardinaliai skirtingi viskiai: Tobermory ir Ledaig. Pastar?jam naudojamas r?kytas salyklas iš Islay salos, tad viskis gaunasi ištoes sodraus d?minio charakterio. Tiesa, ne toks tiesmukas, kaip ?prastai b?na Islay saloje, bet kur kas vaisiškesnis ir kompleksiškesnis. Pagrindinis kaltininkas – ne?prasti „S“ formos aukšti distiliavimo puodai. Kadangi mažoji distilerija turi tik vien? misos ruošimo ind?, tad pirmus pus? met? gaminamas Tobermory viskis, tada kit? pusmet? gaminamas itin ryškaus durpinio charakterio Ledaig ir tada visa distilerija itin atidžiai plaunama tam, kad v?l b?t? galima gaminti švelnesnio charakterio Tobermory. Degustacijos metu esame maloniai nustebinti vos prieš kelias dienas atsiradusios naujienos Tobermory 20YO. Itin ilgai besiskleidžiantis kompleksiškas viskis. Gaila, bet šiojo ?sigyti bus galima tik pa?ioje distilerijoje. Ledaig 10YO ekspresija dr?siai petys ? pet? gali stov?ti su Islay salos viskiais savo durpiškumu, ta?iau šis turi kur kas daugiau, nei vien durpi? skon?. M?gaujam?s.

10703722_535759959856989_5368376725877372511_nPo degustacijos atsisveikiname su distilerija ir lipame ? šalimais prieplaukoje stovin?ius katerius – laukia ekskursij? po salos pakrant? iš vandens. Tobula! Skriejame su v?jaliu ir ?domesn?se vietose stabtelime, kur laivo kapitonas pasakoja apie matomus vaizdus. Užmatome ir prieš saulut? besišildan?ius ruonius. Vakaro saul? labai dailiai nutvieskia spalving?j? miestel?.

Po vakarien?s viešbutyje keliaujam ? ko ne legendin? saloje esant? pub? MishNish. Daili, užvedanti vieta. Liejasi viskis, alus, kokteiliai ir kompanijos juokas. Apie gr?žim? namo susim?stome tik barmenui ?sp?jus apie paskutin? šans? užsisakyti g?rim?, nes baras užsidaro…

–> Facebook albumas <–

Turinys:

Whisky Academy. Deanston
Whisky Academy. Bunnahabhain
–>Whisky Academy. Tobermory