Whisky Academy. Tobermory

13983_535759536523698_2436763635053557708_nTrečiadienį keliaujame į Mull’o saloje esančią Tobermory distileriją! Kelionę pradedame autobusiuku (4 val!), o paskui tęsiame keltu. Neįtikėtini vaizdai. Nors ir gana vėjuota, įsitaisome ant denio, kur mėgaujamės vietinio elio skoniu ir grožimės plaukiančiais peizažais. Na ir diena pakliuvo – saulėta ir šilta! Keltui atvykus vėl laipinamės į savo autobusiuką ir dar maždaug valandą keliaujame iki Ledaig miestelio. Atvykus jausmas it pasiekus antrąjį vaivorykštės galą – neįtikėtino grožio mažas spalvingas miestukas su ko ne miestelio centre įsikūrusia Tobermory distilerija. Po gana ilgos kelionės jaučiamės kiek išalkę, tad sėdame užkandžiauti. Mus pasitinka stalas nukrautas vietinėmis gėrybėmis – šukutės, lašiša, langustai ir įvairūs sumuštiniai. Kompanijos nuotaika puiki. Gardu.

10408809_535759759857009_4381073456944384598_nPo distileriją mus vedžioja pats vadovas. Esame patys pirmieji lankytojai, kurie pamato ką tik pastatytus naujus distiliavimo puodus. Tad distilerija dabar laikinai neveikia. Įdomu, kad šioje miniatiūrinėje viskio šventovėje gaminami du kardinaliai skirtingi viskiai: Tobermory ir Ledaig. Pastarąjam naudojamas rūkytas salyklas iš Islay salos, tad viskis gaunasi ištoes sodraus dūminio charakterio. Tiesa, ne toks tiesmukas, kaip įprastai būna Islay saloje, bet kur kas vaisiškesnis ir kompleksiškesnis. Pagrindinis kaltininkas – neįprasti „S“ formos aukšti distiliavimo puodai. Kadangi mažoji distilerija turi tik vieną misos ruošimo indą, tad pirmus pusę metų gaminamas Tobermory viskis, tada kitą pusmetį gaminamas itin ryškaus durpinio charakterio Ledaig ir tada visa distilerija itin atidžiai plaunama tam, kad vėl būtų galima gaminti švelnesnio charakterio Tobermory. Degustacijos metu esame maloniai nustebinti vos prieš kelias dienas atsiradusios naujienos Tobermory 20YO. Itin ilgai besiskleidžiantis kompleksiškas viskis. Gaila, bet šiojo įsigyti bus galima tik pačioje distilerijoje. Ledaig 10YO ekspresija drąsiai petys į petį gali stovėti su Islay salos viskiais savo durpiškumu, tačiau šis turi kur kas daugiau, nei vien durpių skonį. Mėgaujamės.

10703722_535759959856989_5368376725877372511_nPo degustacijos atsisveikiname su distilerija ir lipame į šalimais prieplaukoje stovinčius katerius – laukia ekskursiją po salos pakrantę iš vandens. Tobula! Skriejame su vėjaliu ir įdomesnėse vietose stabtelime, kur laivo kapitonas pasakoja apie matomus vaizdus. Užmatome ir prieš saulutę besišildančius ruonius. Vakaro saulė labai dailiai nutvieskia spalvingąjį miestelį.

Po vakarienės viešbutyje keliaujam į ko ne legendinį saloje esantį pubą MishNish. Daili, užvedanti vieta. Liejasi viskis, alus, kokteiliai ir kompanijos juokas. Apie grįžimą namo susimąstome tik barmenui įspėjus apie paskutinį šansą užsisakyti gėrimų, nes baras užsidaro…

–> Facebook albumas <–

Turinys:

Whisky Academy. Deanston
Whisky Academy. Bunnahabhain
–>Whisky Academy. Tobermory