Burgeriai. Išsamiau.

10501632_504709712962014_6914423033541404144_nAntrąją Joninių dieną pasikvietėme draugų ir kepėme burgerius. Daugiau nei dvidešimt burgerių. Draugai gyrė, kad gardu, tad dalinamės “technologija”.

Bandelė: idealu būtų kepti patiems, bet tam reikia laiko, kurio improvizuotuose draugų susibėgimuose visad pristinga. Iš pirktinių geriausia pasirodė RIMI prekybcentriuose kepama „plėšoma bandelė“. Jos šiek tiek pabarstytos cukraus pudra, tad salsvokos. Galima būtų tą cukraus pudrą nukrapštyt, bet dar niekam iš mūsų kompanijos ji pernelyg netrukdė. Šis variantas kur kas gardesnis nei įvairios „specialios“ burgerių bandelės, katrų pilnos parduotuvės.

10402674_504709602962025_7386267234809415144_nMėsa: Jautiena. Malame patys. Drąsiai galima rinktis kuo riebesnį jautienos gabaliuką. Šįkart malėme nugarinę. Paprasta gudrybė: iš mėsmalės mėsą klojant iškart ant maistinės plėvelės nesuardome mėsos struktūros ir ji sukibs tarpusavy geriau. Kad būtų gardžiau, patarkavome šaldytų foie gras. Žąsų kepenėlės suteikia sultingumo ir riebumo. Dailiai klostėmis iš mėsmalės dedamą mėsą dosniai pasūdome – druska „suriš“ mėsos baltymus ir burgerio paplotėlis netrupės, be to druska išryškina jautienos skonį. Viską tvirtai susukame į tokią kaipo „dešrą“ ir dedame į šaldymo kamerą, kad atvėstų. Burgerius, kur paplotėlis yra ne iš jautienos priskirtume ne „burgeriams“, o „improvizacijai burgerio tema“. Būna išties gardžių tų improvizacijų, bet šįkart ne apie tai.

10505388_504709979628654_1576604081903085455_nPadažas: neretai majonezą ruošiame patys iš kiaušinių ir aliejaus, bet šįsyk dėl laiko stokos padarėme kiek paprasčiau. Hellmann‘s majonezą maišėme kartu su Sambal Oelek aitriųjų pipirų pasta, tarkuota citrinos žievele, šiek tiek medaus bei druska.

Svogūnai: naudojome keptuvėje karamelizuotus svogūnus. Jei pasirinksite šį kelią, atminkite, kad nors pripjausčius šviežaus svogūno jo atrodo daug, po keliasdešimt minučių kepimo keptuvėje jų kur kas sumažės, tad drąsiai skrudinkite daugiau – jei liks, panaudosite kur kitur. Prie mėsainio puikiai tinka ir šviežūs ar marinuoti svogūnai, bet šįsyk pasirinkome karamelizuotus.

Sūris: šįsyk naudojome brandintą čederį. Jautienos skonį išryškina sūris su mėlynu pelėsiu, bet reikia itin švelnaus, kad neužgožtų kitų komponentų.

10322637_504709596295359_5458611278271909334_nSalotos: naudojome „įvairių salotų lapų mišinį“, parduodama prekybos centruose. Bet puikiai tinka ir gražgarstės ar plačios lapinės salotos. Patariame vengti itin karčių salotų. Esame bandę įprastas žalias salotas pakeisti pavyzdžiui ridikėlių ir svogūnų salotomis – puikuma!

Kita: manome, kad nėra vieno kažkokio TEISINGO burgerio – visi skirtingi ir visi gali būti skanūs. Panašiai kaip su plovu: daugybė meistrų jį gamina visiškai skirtingai, gauna skirtingą rezultatą, bet visi gardūs. Šįsyk savo burgerį paskaninome Laphroig viskyje marinuota kepta kriaušės skiltele bei šlakeliu burokų-mėlynių padažo. Keptą kiaušinį ant mėsainio pripažįstame tik tada, jei jis paruoštas tinkamai – trynys turėtų likti skystas. Pomidorų ar rauginto agurko nedėjome, nors jie kartais puikiai tinka. Gaminant burgerį reikėtų atsižvelgti ir į praktinę reikalo pusę – jei jis gausis itin aukštas, bus sudėtingą jį valgyti.

10484554_504709686295350_7221614595126020908_nParuošimas: Mėsą ištraukėme iš kameros jai dar tvirtai nesustingus ir neišpakavę iš plėvelės pjaustome gabaliukais. Paskui atsargiai nulupame plėvelę ir štai – gavosi puikiausiai atrodantys mėsos paplotėliai burgeriui. Tiesa, iki pradedant kepti reikėtų juos išsidėlioti ant kepimo popieriaus ir palikti kambary maždaug valandai, kad mėsa sušiltų ir reikėtų trumpiau kepti. Mėsą dar pabarstėme šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Visus kitus ingredientus susidėjome į lėkštutes ar indelius ant stalo, kur jau konstruosim burgerius. Mise en place, kaip Prancūzai sako. Tvarka ir organizuotumas užtikrina, kad visi gaus po karštą nesuglebusį mėsainį. Bandeles perpjovėm pusiau ir išsinešėme į lauką šalia besiplaikstančios ugnies.

Mėsos kepimas: prieš dedant į groteles mėsą nusausinome popieriniu rankšluosčiu – kuo paviršius bus sausesnis, tuo gražiau skrus. Kepėme ant įkaitusių medžio žarijų. Kad karščio būtų dar daugiau iš pradžių plaukų fenu nupūtėme pelenus nuo žarijų, uždėjome groteles su mėsa ir tada oro srovę vėl nutaikėme į žarijas. Neįtikėtina kaitra! Priklausomai nuo kaitros ir paplotėlių storio bei norimo iškepimo lygio skirsis ir kepimo laikas. Mes kepėme vieną pusę apie pusantros minutės, o kitą – apie minutę. Mėsai iškepus uždedame kepti bandeles minkštąją dalimi į žarijas. Svarbu neužsižiopsoti, nes apskrunda vos per kelias sekundes.

Konstravimas: kadangi vienu metu ruošėme daug mėsainių, tai kad mėsos paplotėliai neatšaltų bekonstruojant sumuštinius, juos sudėjome ant šilto paviršiaus ir lengvai apklojome folija. Apatinę bandelę patepėme padažu, ant jos dėjome šiek tiek karamelizuotų svogūnų, tada mėsos paplotėlį, ant jo burokų padažo, kriaušę, salotų, sūrio ir užvožėme padažu patepta viršutine bandelės dalimi.

VOILA! Gardžių akimirkų!

–> Facebook albumas <–