Burgeriai. Išsamiau.

10501632_504709712962014_6914423033541404144_nAntr?j? Jonini? dien? pasikviet?me draug? ir kep?me burgerius. Daugiau nei dvidešimt burgeri?. Draugai gyr?, kad gardu, tad dalinam?s “technologija”.

Bandel?: idealu b?t? kepti patiems, bet tam reikia laiko, kurio improvizuotuose draug? susib?gimuose visad pristinga. Iš pirktini? geriausia pasirod? RIMI prekybcentriuose kepama „pl?šoma bandel?“. Jos šiek tiek pabarstytos cukraus pudra, tad salsvokos. Galima b?t? t? cukraus pudr? nukrapštyt, bet dar niekam iš m?s? kompanijos ji pernelyg netrukd?. Šis variantas kur kas gardesnis nei ?vairios „specialios“ burgeri? bandel?s, katr? pilnos parduotuv?s.

10402674_504709602962025_7386267234809415144_nM?sa: Jautiena. Malame patys. Dr?siai galima rinktis kuo riebesn? jautienos gabaliuk?. Š?kart mal?me nugarin?. Paprasta gudryb?: iš m?smal?s m?s? klojant iškart ant maistin?s pl?vel?s nesuardome m?sos strukt?ros ir ji sukibs tarpusavy geriau. Kad b?t? gardžiau, patarkavome šaldyt? foie gras. Ž?s? kepen?l?s suteikia sultingumo ir riebumo. Dailiai klost?mis iš m?smal?s dedam? m?s? dosniai pas?dome – druska „suriš“ m?sos baltymus ir burgerio paplot?lis netrup?s, be to druska išryškina jautienos skon?. Visk? tvirtai susukame ? toki? kaipo „dešr?“ ir dedame ? šaldymo kamer?, kad atv?st?. Burgerius, kur paplot?lis yra ne iš jautienos priskirtume ne „burgeriams“, o „improvizacijai burgerio tema“. B?na išties gardži? t? improvizacij?, bet š?kart ne apie tai.

10505388_504709979628654_1576604081903085455_nPadažas: neretai majonez? ruošiame patys iš kiaušini? ir aliejaus, bet š?syk d?l laiko stokos padar?me kiek papras?iau. Hellmann‘s majonez? maiš?me kartu su Sambal Oelek aitri?j? pipir? pasta, tarkuota citrinos žievele, šiek tiek medaus bei druska.

Svog?nai: naudojome keptuv?je karamelizuotus svog?nus. Jei pasirinksite š? keli?, atminkite, kad nors pripjaus?ius šviežaus svog?no jo atrodo daug, po keliasdešimt minu?i? kepimo keptuv?je j? kur kas sumaž?s, tad dr?siai skrudinkite daugiau – jei liks, panaudosite kur kitur. Prie m?sainio puikiai tinka ir šviež?s ar marinuoti svog?nai, bet š?syk pasirinkome karamelizuotus.

S?ris: š?syk naudojome brandint? ?eder?. Jautienos skon? išryškina s?ris su m?lynu pel?siu, bet reikia itin švelnaus, kad neužgožt? kit? komponent?.

10322637_504709596295359_5458611278271909334_nSalotos: naudojome „?vairi? salot? lap? mišin?“, parduodama prekybos centruose. Bet puikiai tinka ir gražgarst?s ar pla?ios lapin?s salotos. Patariame vengti itin kar?i? salot?. Esame band? ?prastas žalias salotas pakeisti pavyzdžiui ridik?li? ir svog?n? salotomis – puikuma!

Kita: manome, kad n?ra vieno kažkokio TEISINGO burgerio – visi skirtingi ir visi gali b?ti skan?s. Panašiai kaip su plovu: daugyb? meistr? j? gamina visiškai skirtingai, gauna skirting? rezultat?, bet visi gard?s. Š?syk savo burger? paskaninome Laphroig viskyje marinuota kepta kriauš?s skiltele bei šlakeliu burok?-m?lyni? padažo. Kept? kiaušin? ant m?sainio pripaž?stame tik tada, jei jis paruoštas tinkamai – trynys tur?t? likti skystas. Pomidor? ar rauginto agurko ned?jome, nors jie kartais puikiai tinka. Gaminant burger? reik?t? atsižvelgti ir ? praktin? reikalo pus? – jei jis gausis itin aukštas, bus sud?ting? j? valgyti.

10484554_504709686295350_7221614595126020908_nParuošimas: M?s? ištrauk?me iš kameros jai dar tvirtai nesustingus ir neišpakav? iš pl?vel?s pjaustome gabaliukais. Paskui atsargiai nulupame pl?vel? ir štai – gavosi puikiausiai atrodantys m?sos paplot?liai burgeriui. Tiesa, iki pradedant kepti reik?t? juos išsid?lioti ant kepimo popieriaus ir palikti kambary maždaug valandai, kad m?sa sušilt? ir reik?t? trumpiau kepti. M?s? dar pabarst?me šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Visus kitus ingredientus susid?jome ? l?kštutes ar indelius ant stalo, kur jau konstruosim burgerius. Mise en place, kaip Pranc?zai sako. Tvarka ir organizuotumas užtikrina, kad visi gaus po karšt? nesuglebus? m?sain?. Bandeles perpjov?m pusiau ir išsineš?me ? lauk? šalia besiplaikstan?ios ugnies.

M?sos kepimas: prieš dedant ? groteles m?s? nusausinome popieriniu rankšluos?iu – kuo paviršius bus sausesnis, tuo gražiau skrus. Kep?me ant ?kaitusi? medžio žarij?. Kad karš?io b?t? dar daugiau iš pradži? plauk? fenu nup?t?me pelenus nuo žarij?, užd?jome groteles su m?sa ir tada oro srov? v?l nutaik?me ? žarijas. Ne?tik?tina kaitra! Priklausomai nuo kaitros ir paplot?li? storio bei norimo iškepimo lygio skirsis ir kepimo laikas. Mes kep?me vien? pus? apie pusantros minut?s, o kit? – apie minut?. M?sai iškepus uždedame kepti bandeles minkšt?j? dalimi ? žarijas. Svarbu neužsižiopsoti, nes apskrunda vos per kelias sekundes.

Konstravimas: kadangi vienu metu ruoš?me daug m?saini?, tai kad m?sos paplot?liai neatšalt? bekonstruojant sumuštinius, juos sud?jome ant šilto paviršiaus ir lengvai apklojome folija. Apatin? bandel? patep?me padažu, ant jos d?jome šiek tiek karamelizuot? svog?n?, tada m?sos paplot?l?, ant jo burok? padažo, kriauš?, salot?, s?rio ir užvož?me padažu patepta viršutine bandel?s dalimi.

VOILA! Gardži? akimirk?!

–> Facebook albumas <–