Eurotrip. Albet I Noya

941462_373789822720671_1665874071_nPirmadien? k?l?m?s anksti – važiuojame ? vynin?! Albet I Noya pasiekiame šiek tiek po dešimtos valandos. Pats tas, nes v?liau jau vynuogynuose saul?s spiginimas tapt? sunkiai žmogui pakeliamas.

Mus pasitinka Josep Jove – ne kart? Lietuvoje vieš?j?s teigimai pamiš?s Katalonas. Vos užsimezgus pokalbiui kaip mat sužibo šypsenos visos kompanijos veiduose – Josep šmaikštus. M?s? gidas paaiškina, kad geram vynui pagaminti pirmiausia reikia ger? uog?. Tad ? vynuogyn?!

Kad ir kaip mylime kavamobil?, visgi lipame ? katalon? džip?. “Barolo boy” pramintam broliui paskiriama vieta bagažin?je ant vyno d?ž?s, ? rankas ?duodamas “saugos” diržas ir duodamos instrukcijos pama?ius policij? gultis. ? Albet I Noya vynuogynus su ?prastu automobiliu niekaip nepapulsi.

8458_373789292720724_926391791_nStat?s šlaitai, daugiau nei pus? t?kstan?io met? menan?ios iš akmen? sukrautos terasos, ko ne amži? skai?iuojantys Macabeo vynmedžiai. Pastebime vynuog?se krebždant? žmogiuk?. Josep paaiškina, kad kai Albet I Noya pirko š? sen? vynuogyn?, buv?s šeimininkas sutiko j? parduoti tik su s?lyga, kad jam bus leista ?ia ateiti ir priži?r?ti vynuoges. Tad Kalno virš?n?j? – koki? 75 met? seneliukas alinan?iame 32 laipsni? karštyje savo noru skabo vynuogi? lapus. Maloniai užspaudžia šird?. Albet I Noya vynin? buvo pirmoji Ispanijoje prad?jusi ekologišk? vyndaryst?. Ketina imtis ir biodinamikos.

994197_373789559387364_1467020035_nKitas lankomas vynuogynas – biodinamiškai priži?rimas El Fanio. Vienas 60-82 met? Xerel-lo vynmedis retai duoda pakankamai derliaus vienam buteliui vyno. Kadangi medeliai nesujungti trelis sistema, o auga kaip kr?mai, tai nesunku ?sivaizduoti, kaip sud?tinga 40 laipsni? karštyje susilenkus skinti brangias uogas. Nuostaba keli?, kad šio vyno butelis Lietuvoje kainavo vos 33LT. B?tinai ?sigysime.

Neužilgo saul?kaita patampa sunkiai pakeliama, tad traukiame atgal ? vynin? ? v?sius r?sius. Josep noriai aprod? visas kerteles. Itin ?domu buvo ragauti dar neišpilstyt? vyn? iš statini?. Prad?jome lygindami 2011 met? derliaus Reserva Marti iš Marcel Cadet ir Nadalie statini?. Abu šie statindariai naudoja Pranc?ziškojo ?žuolo medien?, abi statin?s skrudintos vidutiniškai, abejose vynas išbuvo lygiai tiek pat. Ta?iau skirtumai akivaizd?s – Marcel Cadet statin?je buv?s vynas pasižymi ryškesniais tamsi?j? uog? kvapais ir švelnesniais taninais. Prieš išpilstant visos statin?s b?na perragaujamos ir pati „skaniausia“ pasirenkama didesniojo formato buteliams, o likusios sumaišomos tarpusavy ?prast? buteli? turiniui.

994511_373790266053960_187211348_nVaikštome po vynin?s r?s? su taur?mis, o šeimininkas su pipete vis traukia vyn?. Desertui Josep ištraukia kamšt? iš „Belat“ pavadintos statin?s. Pasirodo, kad tai unikalios laukin?je Pir?n? kaln? gamtoje išsilaikiusios vynuog?s vynas, kuriai pavadinim? suteik? atrad?jai – Albet I Noya. Labai retas. Skanaujame. Pirma ? galv? šovusi asociacija – Pinot Noir. Švelnus uog? skonis, prieskoni? niuansai ir glotn?s taninai. Organoleptiška.

1006201_373790192720634_613318011_nPo degustacijos m?s? draugas iš Katalonijos pakviet? mus ? netoliese esant? restoran? piet?. Iš m?lyna žvaigžde pažym?to Cava putojan?io vyno magnum butelio lekia kamštis. Stot? petys petin su šampanu. Stal? nukloja ?vair?s kataloniški užkandžiai. El Fanio vynas iš aplankyto vynuogyno puikiai tiko prie nedaug apkepto tuno, o prie avienos derinome septynmet? Reserva Marti iš magnum butelio.

1002822_373789946053992_1531201771_nNevyniodami ? vat? prisipaž?stame susimov?, kad namie nety?ia palikome krepš? su šviežiai paruoštais Creme Brulee. Tad užsisakome ?vairi? desert?. Labiausiai pakeri persikai, skinti netoliese. Sultingi ir itin sald?s. Mums užtenka ?ž?lumo Jums prasitarti, kad m?s? šios kelion?s metu gaminami Creme Brulee yra skanesni, nei ragautas Creme Catalan. :)

A?I? Albet I Noya ir Josep Jove už svetingum?!!!!! Po piet? dar sp?jame ?šokti ? miestelio basein?. Dvylika valand? prab?go nepastebimai. Ryt laukia ilgas kelias iki Šampan?s, tad skubame namo.

–> Facebook albumas <–

Turinys:

Eurotrip. Iškeliaujame
Eurotrip. Kavamobilis
Eurotrip. Creme Brulee
Eurotrip. Jonas Krafuss
Eurotrip. Alois Lageder
Eurotrip. World Coffee pt1
Eurotrip. World Coffee pt2
Eurotrip. World Coffee pt3
Eurotrip. World Coffee pt4
Eurotrip. Barcelona
–>Eurotrip. Albet I Noya
Eurotrip. Champagne Moutard
Eurotrip. Buerklin Wolf
Eurotrip. Selbach Oster
Eurotrip. Mosel’io šlaituose
Eurotrip. Sepp Moser