Eurotrip. Sepp Moser

1004054_375654072534246_697465865_nAntradienio ryt? mes jau Rohrendorf miestely. M?s? ketveriuk? pasitinka Niki Moser. Besišypsantis t?vo ?kurtai vyninei vadovaujantis Austras mus iškart veda ? vynuogynus. Jie visai ?ia pat už namo.

Smagu matyti degan?ias šeimininko akis, kai šis pasakoja apie savo biodinamiškai priži?rimus vynuogynus. Pamažu lipame sta?iomis terasomis. Šiemet regione jau buvo tiek lietaus, kiek ?prastai b?na per visus metus. Bet dabar Danguje anei debes?lio. Praeiname pro žydin?i? augalij?. Pasirodo, kad tai tr?šos – iš žoleli? daromomis arbatomis yra purškiami vynuogynai.

1014445_375653802534273_1152206205_nMatome užsimezgusias uogas ant Gruner Veltliner vynmedži?. Panašu, kad jei daugiau nebus stipri? li??i? derlius bus išties neblogas. Sepp Moser ?kis ?domus dar ir tuo, kad turi vynuogyn? ne tik Kremstal DAC zonoje, kur dominuoja baltosios vynuog?s, bet ir Apetlon regione prie Neusiedlersee ežero, kur auga tamsiosios uogos. Tad vyno asortimentas išties platus.

Nat?ralistinis poži?ris šioje vynin?je pastebimas kiekviename žingsnyje. Visas Sepp Moser vynas fermentuotis pradeda spontaniškai. Vyno gamybos patalpose akis patraukia kelios medin?s statin?s. Niki prasitaria, kad jose noksta jo gaminami keis?iausi vynai –stengiantis beveik visiškai nesikišti ? nat?ralius gamtos procesus. Šie – baltasis ir raudonasis – vynai po fermentacijos, yra neskaidrinami, nefiltruojami, ir j? gamyboje visiškai nenaudojami sulfitai. ? butelius pilstoma tiesiai iš statini?. Klausome susižav?j? ir suprantame, kad ne veltui abu pavadinti „Minimal“. Net kamš?iai šiam vynui užsakin?jami special?s – dengti ne parafinu, o nat?raliu bi?i? vašku.

954720_375653882534265_1486206278_nRaudonojo vyno brandinimo r?syje tarp statini? pastebime indel? su roži? žiedlapiais. Šeimininkas pasakoja, kad šitaip statin?ms sukuriama malonesn? aplinka. Pamatuoti teigiam? poveik? sunku, bet mums tai tikrai ner?pi. Stebint br?stan?io vyno statines ima smalsumas, kas gi ten gaunasi. Kylame iš r?sio ragauti vyno! Praeiname pro pusiau atvir? vidin? kiem? atrium stiliaus name. Tarp augal? skraido paukš?iukai. Vaizdas pakeri.

Degustacij? pradedame Gruner Veltliner vynu iš prieš tai lankyt? teras?. Paskui ? taures liejasi išskirtini? atskyr? plot? vynas. Skanaujame ir ne?prast? ?domybi? – Muscat Ottonel iš Apetlon ir Chardonnay iš Kremstal. Prasitariame, kad m?gstame Pinot Noir, tai pasiseka paragauti ir austrišk?j?. Neblogai! Labai ger? ?sp?d? paliko tamsiosios Zweigelt vynuog?s vynai. Toks rezultatas gaunamas drastiškai ribojant derlingum?. Masin?s gamybos vynas toli gražu šiems neprilygsta. Vos ištraukus kamšt? iš baltojo „Minimal“ butelio prie m?s? prisijungia ir Niki žmona Andrea. Tai jos m?gstamiausias vynas.

945924_375654429200877_1732894985_nAndrea nustebina kvietimu piet?. Pasirodo, kad kol vaikš?iojome po vynin? ji sp?jo paruošti avienos troškin?. Prigriebiame Pinot Noir liku?ius ir ? dekanter? perpilt? raudon?j? „Minimal“ – derinsim prie maisto. Sus?dame prie stalo šešiese. Niki pasakoja, kad troškinyje j? pa?i? biodinamiškai augintas itin retos veisl?s ?riukas. Mantas m?s? kompanijoje tikras avienos ekspertas, mat Kazakstane ši m?sa ne tik labai populiari, bet ir itin geros kokyb?s. Išgirstame jo prisipažinim?, kad tai skaniausia jo gyvenime valgyta aviena. Neblogai! Iš Zweigelt gamintas raudonasis „Minimal“ visiškai kitokio charakterio, nei prieš tai ragauti vynai. Labai gardu.

1016180_375654325867554_1051700917_nAndrea pastebi, kad vynas gana neblogai atsiv?r?s. Prieš savait? kimštam buteliui tam prireik? ko ne 4 valand?. Išsisuka diskusija apie skonio ir aromato evoliucij?. Niki pasakoja, kad pernai prad?jo eksperiment?, kai kiekvien? dien? ragauja vyn? iš statini? ir užsirašin?ja pastabas apie skon? ir kvap?, vertina balais. Tada šalia gretina m?nulio kalendori?, žvaigždyn? išsid?stymus ir taip ieško d?sningum?. Išvad? dar n?ra, nes reikia dar bent met? steb?jim?, bet aromat? amplitud? stulbinanti. Klausome susižav?j?. Meil? gamtai mums nesvetima.

Desertui Andrea iškep? šokoladin? pyrag?, o mes atnešame Creme Brulee. Brolis mikliai paskrudina šešis. Šypsenos nutvieskia kambar?. Pyragas labai skaniai užbaigia šiuos pietus. Nuoširdžiai d?kojame šeimininkei už toki? gardži? ir šilt? popiet?. Visgi saldumynai dar nesibaigia – Niki atneša dar tris sald?sius. M?gstam saldžiuosius. LABAI!

1012162_375654465867540_667198826_nNiki kukliai pasakoja, kaip buvo gaminamas 2005?j? Trockenberenauslese Essenz vynas. Kai atvyko inspektoriai pamatuoti sul?i? saldumo, jiems to padaryti nepavyko – netilpo ? skal?. Teko skiesti vandeniu ir tik tada matuoti. Taur?je atrodo kaip skystas medus. Litre tokio vyno net 436 gramai likutinio cukraus. Skonis sunkiai nupasakojamas. Aps?la širdis. Bet kompanijos aik?iojimas ir švytintys veidai leidžia suprasti, kad NEBLOGAI! D?kojame Niki už nuostabi? dien? ir nepamatuojam? nuoširdum?. A?I?!

Vynu prisipildo ne tik kavamobilio bagažin?, bet ir salonas. Kelion?je namo bus ankšta. Išriedame link Lietuvos!

 –> Facebook albumas <–

Turinys:

Eurotrip. Iškeliaujame
Eurotrip. Kavamobilis
Eurotrip. Creme Brulee
Eurotrip. Jonas Krafuss
Eurotrip. Alois Lageder
Eurotrip. World Coffee pt1
Eurotrip. World Coffee pt2
Eurotrip. World Coffee pt3
Eurotrip. World Coffee pt4
Eurotrip. Barcelona
Eurotrip. Albet I Noya
Eurotrip. Champagne Moutard
Eurotrip. Buerklin Wolf
Eurotrip. Selbach Oster
Eurotrip. Mosel’io šlaituose
–>Eurotrip. Sepp Moser