Ispanija. Emillio Moro ir Pago de los Capellanes

643899_273291439476013_1525497417_nPo pusry?i? skubame link Aragonas regiono. Man?me, kad važiuosime 200km, bet pasirodo, kad 300km – neatidžiai skai?iavome…

Tad ? Ribera del Duero v?luojame kaip reikiant. Nepadeda ir tai, kad važiuojame nacionaliniais keliukais – autostrada ? tiksl? neveda. Kadangi vietoj vidurdienio, viet? pasiekiame tik antr? valand? popiet, tenka sukeisti lankom? vynini? tvark?. Ribera del Duero apeliacija ?sik?rusi Castilla y Leon regione, ant aukšt? Duero up?s šlait?.

Mes jau Emilio Moro vynin?s kieme. Mus pasitinka žavus Ispanas David Montes. Leidžiam?s apži?r?ti šios pasaulinio garso vynin?s r?si?. Aukš?iausio lygio vyndaryst?s technika tiesiog žiba. ?sp?dinga.

1000203_273291319476025_777784852_nPrie m?s? kompanijos dar prisijungia ir vyriausias vyndarys Alvaro. Pasakoja apie visa, kas vyksta vynin?je. Klausome susižav?j?. Gaila, kad d?l laiko stokos nebesp?jame nub?gti ? beveik kilometro aukštyje plytin?ius vynuogynus. Degustacij? sal? ?rengta stulbinan?ioje aplinkoje – virš patalpos su dailiai sukrautomis ?žuolin?mis statin?mis. Trumpas filmukas apie vynin? padeda suprasti, kaip vyksta darbas vynuogynuose.

David nesibod?damas kemša kiekvieno vyno po du butelius. ? m?s? pastab?, kad gal užtekt? ir vieno gauname šmaikšt? atsakym? – „juk ne j?s už juos mokate!“. Geras poži?ris. Mums patinka. Vynas dar labiau. Emilio Moro FInca Resalso – jaunas, bet itin švelnaus skonio. Bene smagiausiai ragaujamas jaunas Ribera del Duero apeliacijos vynas, kok? mums tek? ragauti. Emilio Moro Emilio Moro – vynin?s pagrindinis vynas. Tai tipiškas solidus prestižinio Ribera del Duero regiono vynas. Tarpusavy lyginame 2009 ir 2010 ?j? derlius. Jaunesnis vynas turi ženkliai daugiau sirpi? uog? kvap?. Li?di baltojo vyno gerb?jai – Ribera del Duero regione toks negaminamas. Na, teoriškai ?manoma, bet tada reik?t? vyn? deklasifikuoti… …bet gal š?kart neišsipl?sim apie Albillo balt?sias vynuoges ir iš j? gaminamo vyno ypatumus.

21452_273291736142650_920592381_nNeužilgo ? taures liejasi Malleolus – sen?, iki 75 met? amžiaus Tempranillo vynmedži? derliaus vynas. Po fermentacijos vynas paskui net 18 m?nesi? br?sta naujose Alier ?žuolo statin?se. V?lgi gauname prog? palyginti 2009 ir 2010 ?j? derliaus vyn?. Š?kart ?domesnis pasirodo vynas iš 2009 metais rankomis skint? uog?. Ant stalo Alvaro atneša Malleolus de Valderramiro butel?. Tai 1924 metais sodinto mažy?io vynuogyno vynas. Gero derliaus metais pagaminami vos 7000 buteli?. Itin ryškaus skonio kompleksiškas vynas. 2009 ?j? derlius aiškiai ragaujamas dar per anksti, bet milžiniškas šio vyno potencialas aiškus.

972231_273291706142653_733443614_nMalleolus de Sanchomartin – iš vos vieno hektaro vynuogyno sodinto 1964 metais. Jei pasiseka, Emilio Moro pagamina 3000 buteli? šio vyno. Filosofuojame, kad daugiasluoksnis Valderramiro b?t? idealus vynas norint ragaujant gilintis ir diskutuoti apie atsiverian?ias subtilybes, tuo tarpu švieži? tamsi?j? uog? aromat? kupinas Sanchomartin b?t? idealus norint suvilioti simpatij?. Mmmm… Didingi vynai. Tiesa, kiekvienas patenka ? dviej? nuli? zon?. Europietišk?j?… Prisimin? posak? „prieš pinig? nepap?si“ šypsom?s. Gardu, vienok.

Turime skub?ti ? Pago de Los Capellanes vynin?. D?kojame moter? žvilgsnius prikaus?iusiems David bei Alvaro už svetingum?, fotografuojam?s ir atsisveikin? skuodžiam link Pesquera de Duero.

1005787_273295306142293_2120948761_nPago de los Capellanes vynin?s išvaizda priver?ia išsižioti net ir visko ma?iusius – visur aplink žiba moderni prabanga. Mus pasitinka vyriausias vyndarys Paco. Eidami link kino sal?s, kurioje ži?r?sime daugybe apdovanojim? gavus? vynin?s savininko s?naus kurt? film?, praeiname pro modernaus meno ekspozicij?. Gražu. Per 13 minu?i? pamatome, kas vyksta Pago de los Capellanes vynuogynuose visais keturiais met? laikais. M?s? šneki kompanija nepratar? n? žodelio scenos metu – vis? akys prikaustytos prie milžiniško ekrano. Lieka gilus ?sp?dis.

1002459_273293292809161_1354816395_nPaco aprodo savo darbo viet?, kurioje spindi naujos ?žuolin?s fermentavimo talpos ir ?sp?dingai atrodantys plieniniai indai. Specialiai pakabintame dideliame televizoriuje v?l ži?rime film?. Apie tai, kaip vynuog?s perr?šiuojamos net 3 kartus, bei kaip sultys virsta vynu. LABAI informatyviai ir profesionaliai paruoštas filmas.

R?sys su statin?mis turb?t ?sp?dingiausias kada nors m?s? matytas. Iš pradži? tamsu, bet v?liau užsidega šviesa r?sio gale, tada šiek tiek ar?iau, dar ar?iau, dar. Pamažu nušvinta visa besiilsin?io vyno šventov?. LABAI ?sp?dingas vaizdas. Degustacij? sal?je Paco pasakoja, apie pirm?j? savo derli? Pago de los Capellanes vynin?je – teko labai pasistengti, nes patalpose nebuvo nei lang?, nei dur?… Bet pavyko. Net labai pavyko. Dabar gi jau su tokiais sunkumais tikrai nebesusidurs.

994236_273293762809114_420440439_nRagaujame visus penkis Paco gaminamus vynus. Tai modernesniojo stiliaus Ribera del Duero apeliacijos vynas. Visi labai skirtingi, ta?iau savo kategorijose išskirtinai geri. Kuklia joven (liet. jaunas) brandos nuoroda pažym?tas vynas toli gražu ne kuklus – jau?iasi puiki sirpi? uog? charakterio bei brandos ?žuolo statin?se derm?. Crianza turb?t petys-petin stot? su kaimyn? „Reserva“ terminu padabintais buteliais. Itin aukšti tarptautini? vyno žurnal? vertinimai tik patvirtina m?s? nuomon?. Sunku išsirinkti favorit?: Pago de los Capellanes Reserva ar Parcela El Nogal. Abu vynai verti savo nepriekaištingos reputacijos. Visgi El Nogal su riešutmedžiu ant etiket?s mums pasirodo turintis šiek tiek daugiau savito charakterio.

1003847_273293989475758_1048713456_nPago de los Capellanes ikona – El Picon. Uogos šiam išskirtiniam vynui skinamos geriausiojo vynuogyno smaigalyje. Po fermentacijos vynas keliauja ? beveik pusantro t?kstan?io eur? kainuojan?ias statines (išskirtin?s kokyb?s mediena su kuria leidžiama dirbti tik statindari? konkurso nugal?tojams), kuriose br?sta apie du metus. 2006-?j? met? derliaus vynas apstulbina ne?tik?tinu skonio balansu. Žeriame pagyras Paco.

971870_273294696142354_1891891961_nSkub?dami lekiame ? vynuogynus. Seni Tempranillo vynmedžiai atrodo stulbinan?iai. Fototechnika spragsi beveik be sustojimo – jau gerokai v?luojame išvykti ? Rioja, o norime ?amžinti šiuos nepaprastus vaizdus. Rodos, kad bent pora kadr? pavyksta. Lagrono mieste esan?iame viešbutyje mus pasitinka simpatiškasis Inigo Echivari.

Einame vakarien?s ? garsi?j? Tapas (tikslaus pavadinimo dabar nebeatsimename) gatv?. Visa gatv? pilna savitus užkandžius gaminan?i? restoran?. Liejasi vynas ir keliauja skirtingi užkandžiai. ?domu, kad net užsisak?s vienoje vietoje, gali eiti valgyti ? kit?, kurioje gal s?di tavo draugai. Mums labai patiko toks konceptas. Inigo pasakoja, kad šiaip pagal profesij? jis teisininkas ir El Coto vynin?je dirba neseniai. Na, beveik, mat paauglyst?je jis vasaromis dirbdavo šioje vynin?je. Inigo t?vas buvo vienas pirm?j? El Coto bei Baron de Ley akcinink?.

Apie vidurnakt? restoran?liai ima užsidarin?ti. Mes kaip tik jau pasisotin?. Nuovargis ima imti virš? ir didesn? kompanijos dalis patraukia ? viešbut?. Lik? mieste dar išbando Logrono kokteilius. Sudomina klubas, kuriame yra bent 12 klasikinio Gin & Tonic kokteilio variacioj?. Labiausiai patiko Bulldog bei Beefeater_24. ? viešbut? gr?žtame v?lai. Nei fototechnikos, nei kompiuterio t? vakar? nebejudiname. Turininga diena buvo, vienok. Rytoj laukia išsamus Rioja turas.

–> Facebook albumas <–

Turinys:

Ispanija. Juan Gil ir El Nido
Ispanija. Atalaya ir Hispano Suizas
Ispanija. Atteca ir Aragon
–>Ispanija. Emillio Moro ir Pago de los Capellanes
Ispanija. El Coto, Baron de Ley ir Enate