Ispanija. El Coto, Baron de Ley ir Enate

1075632_273305336141290_1529107541_nNepaisant vakarykš?io v?lyvo vakaro bundame anksti, nes Inigo jau mindžikuoja viešbu?io foj?. Šiandien m?s? laukia pažintis su didžiausiu Rioja regiono vynuogyn? savininku – Baron de Ley bei El Coto vynin?mis.

Tur? pradedame Baron del Ley. Kadaise šis dvaras kartu su vienuolynu priklaus? turtingam didikui, bet ans b?damas šelmis sugeb?jo vis? turt? pralošti kortomis. Džiugu, kad dabar ?ia gimsta ?domus Rioja regiono vynas. Žavusis Ispanas pasakoja apie vynin?s istorij? ir apie turimus vynuogynus. Atidžiai klausome. Na, bent jau bandome, nes graž?s vaizdai vis vilioja fotokamera veid? prisidengt…

223031_273302566141567_2015428330_nNeužilgo prie grup?s prisijungia ir vyriausioji vyndar? Mayte. Keliaujame po vyndar?s valdas ir klausom?s, kaip ir k? kuriame vyno kelio žingsnelyje ji daro. ?domu. Ži?rint ? naujo ?žuolo statin?se br?stanti vyn? neju?ia ima jamt seil?tekis. Laimei Inigo ir Mayte jau mus kreipia link degustacijai pritaikytos sal?s.

Šaltas baltasis Baron de Ley vynas iš Viura bei Malvasia tiesiog išgaruoja iš aprasojusi? tauri?. Labai gardu, vienok. Rožinukas irgi susmaguriaujamas greitai. Mayte kemša Baron de Ley 3 Vinas Reserva butel?. Šis svarus ryškaus charakterio baltasis užkariavo jau ne vien? šird? Lietuvoje. Tai, kad šis vynas ši? met? Lietuvos vyno ?empionate laim?jo pagrindin? priz? skiriam? baltajam vynui, patvirtina m?s? mintis. Išpaž?stame savo jausmus šiam vynui. Salut! Uuuuu!

1012435_273302879474869_1068387348_nV?lgi burbuliuk? m?g?jams tenka nusivilti – Cava ?ia negaminama…. Baron de Ley Reserva bei Gran Reserva raudonieji demonstruoja klasikin? Rioja raudon?j? stili?. Tiesa, su modernizmo „potepiais“. Neribojame sav?s ir nuo ant stalo stovin?i? l?kštu?i? su kumpiu mikliai naikiname m?sos buvimo ?kal?ius. Pasirodo, kad šeimai priklauso ir kumpi? „ferma“. Dr?siai teigiame – skaniausias Jamon Iberico, kok? tik teko ragauti. Norime jo Lietuvoje!!!!! Prie vyno dera puikiai. Tik iš aplink ?k? augan?i? sen? Tempranillo bei Cabernet Sauvignon uog? sulipdytas Finca Monasterio Reserva palieka gil? ?sp?d?. Sunku apsispr?sti, kas patiko labiau: šis, ar unikalusis Setes Vinas Reserva, gaminamas net iš septyni? vynuogi?, kuri? keturios raudonos ir trys baltos. Grup?s nuomon?s išsiskiria. Bet ?ia prisimename posak?: „jei man patinka brunet?s, juk nereiškia, kad blondin?s negražios“.

396992_273302856141538_489241076_nAtrodyt?, kad kaip ir viskas, bet Inigo nudžiugina naujienomis. Ant stalo pasirodo keturi buteliai pažym?ti žodžiu „varietales“ bei vynuogi? veisli? pavadinimais. Tai išskirtiniai tik iš itin maž? ploteli? gaminami vynai. Tempranillo de Montagne, Garnacha, Graciano ir Maturana. Vis? kokyb? nepriekaištinga, ta?iau charakteris labai skirtingas. ?domiai sutapo, kad moterims labiau patiko šilkin? Garnacha, o vyrams itin reta charizmatiškesn? Maturana. Norime ir ši? Lietaus Šalyje.

Po degustacijos einame apži?r?ti dvaro, kuriame padarytas muziejus. Ak? patraukia vienuoli? naudotas varpas. Gal grupin? nuotrauk??! Apsilankome dar ir medžiokl?s trof?j? kambaryje, kur s?kmingai prisimatuojame naujos kolekcijos ragus. Prieš išvažiuojant kiekvienas gauname po mini dovan?l? bei sertifikat?, liudijant?, kad išklaus?me piln? Baron de Ley kurs?. Yey!

26328_273297369475420_2136960629_nŠiek tiek v?luodami važiuojame pietauti. ? nediduk? Viana miestel?. Gatv?se pilna baltai-raudonai apsir?dusi? žmoni?, užtvertas ?važiavimas ? centr?. Inigo paaiškina, kad vyskta miestelio švent?. ?sivaizduokite m?s? nuostab?, kaip pamatome, kad tai buli? b?gyn?s. Gerokai mažesnio m?sto, nei kad vyksta Pomplonoje, bet vis vien atrodo išties stulbinamai.

44420_273304509474706_94852545_nKadangi ? restoran? vedan?ia gatvele b?gs buliai, tai ramia s?žine net ir v?luodami liekame steb?ti švent?s. Miestely tvyro puiki aura. Restoranas pasirodo bees?s sidrerija, kurioje iš r?syje esan?ios ba?kos gali piltis tiek sidro, kiek tiek paj?gsi išgerti. Paragaujame. ?domu, ta?iau m?s? taur?se jau Baron de Ley vynas, tad sidras lieka antrame plane…

Maistas paprastas, bet labai gardus – ant vynmedži? angli? paskrebinti jau?io antrekoto gabalai, kuriuos iki savoi skonio galima dar pasikepinti ant itin karšt? molini? ant stalo stovin?i? lenteli?. Tres Vinas buteliai tušt?ja vienas po kito. Salut! Uuuuu! Pasisotin? važiuojame ? El Coto vynin?. D?l laiko stokos Inigo pasi?lo ekskursij? neišlipant iš automobili?. Iš pradži? skamb?jo keistai, bet kai pamat?me maštabus, supratome, k? jis tur?jo omenyje. Jei 14 000 statini? matyt? Grandes Vinos Y Vinedos vynin?je padar? ?sp?d?, ?sivaizduokite, kaip atrodo 70 t?kstan?i? statini?…

643898_273303202808170_584435992_nPo greitos ekskursijos skubame ? degustacij?… …nam?. Taip, ant kalvos virš vynin?s p?pso modernios architekt?ros triaukštis namas, kurio vienintel? paskirtis – degustacij? sal?. Na, ir klient?(-?i?) žav?jimas. Inigo greitakalbe beria informacij? apie skanaujam? vyn?. ? taures ir gerkles skalauja v?s?s El Coto Bianco ir Rosado. Raudonuosius atstovauja Crainza, Coto de Imaz Reserva bei Gran Reserva. Džiaugiam?s atnaujintomis etiket?mis ir kasmet ger?jan?iu vyno skoniu. Salut! Uuuuu!

Tariame didel? A?I? Inigo ir sutariame, kad sekantis pasimatymas bus Lietuvoje. Mikliai sus?d? ? baltuosius automobilius skuodžiame link Aragonas regiono.

Barbastro mniestely m?s? laukia Enate vynin?s atstov? Laura Mayoral. Atvažiavus paaišk?ja, kad laukia ne tik Laura, bet ir vynin?s direktorius Eric Pere bei Lauros kolega Tomas. Vakarieniausime „Fruteria del Vero“. Šis pavadinimas pažodžiui reikšt? „Vero daržovi? krautuv?“. ?domu. Veriame vos už keli? šimt? metr? nuo viešbu?io esan?ios daržovi? parduotuv?l?s duris. Kiek sunerim?: negi valgysime tarp pomidor? ir svog?n? d?ži?… Bet Laura mus vedasi laiptais žemyn. O ten – itin ?sp?dingai atrodantis prabangi? (piln?) buteli? „tapetais“ padabintas r?sys, kurio centre m?s? vienuoliktukei padengtas stalas. Wow!

1013264_273298962808594_599329801_nPasirodo, kad Vero šeima ?ia turi restoran?. Ir tok?, atrodo, GER?. M?s? š?vakar net vienuolika. Ant stalo mikliai atsiduria Jamon ir s?ri? rinkinys, bei kiti regionui b?dingi užkandžiai. Taures rožine spalva padabina šaltas Enate Rosado 2012. Labai gardu! Klausiame Eric‘o, kas ?ia darosi, kad kaskart ragaujamas šis rožinukas atrodo vis gardesnis. Pranc?zas (tokia Eric‘o gimtoji šalis) atsako paprastai – „na, mes stengiam?s!“.

Restorano šeiminink? padeda ant stalo kelias pomidor? l?kštes. Paragaujame. Aidi nuostabos š?ksniai ir prašome paaiškinimo, kas ?ia per žv?rys, bo šie m?singi pomidorai dangiškai skan?s. Laura pasakoja, kad juos augina j? vynuogyn? priži?r?tojas Oscar‘as, o veisl? vadinasi „Rausvasis Pomidoras“. Nesidrovime paprašyti dar ir dar. Gal? gale kone kiekvienas prieš save turi po solidaus dydžio l?kšt? su pomidorais. Taip paprasta, bet kaip gardu!

1001696_273299022808588_1537337370_nŽodži? kišen?je neieško nei Lietuvi? kuopa, nei vyno industrijos atstovai. ?silinksminame. Bendravimas šiltas ir betarpiškas, kaip su senai nematytais gerais draugais. J?ga! Šiandiena turb?t reikia pavadinti „jautadieniu“, nes ant stalo nutupia bent 4kg sultingo tik vos apkepto jautuko antrekoto. Eric‘as vieno ?simintino vakaro Vilniuje ?kv?ptas traukia kamš?ius iš Enate Reserva Especial 2006 buteli?. Stulbinantis vynas, prie stulbinan?io maisto stulbinan?iai publikai. Taip, tikrai, mes, vienok, nuo kuklumo nemirsim. Salut! Uuuuu!

1010855_273652999439857_533046347_nDesertui ant stalo atnešami aruodai skirting? vaisi? ir karšto šokolado indai. Namo turb?t gr?šime dvigubai didesni… Tomui akivaizdžiai labiausiai patiko vyšnios. Taip manome, nes šeiminink? specialiai jam atneš? atskir? sirpi?j? l?kt?… Salut! Uuuu! Kvepia bene smagiausiu vakaru šioje kelion?je. Restoran? paliekame tik gerokai po vidurnak?io.

Rytoj jau 8:30 tur?tume vykti ? vynuogynus. Po tokio vakaro dauguma skuba ? patogias lovas. Atrodo, kad ištvermingiausi s?da dar valand?l?-kit? r?šiuoti dienos nuotrauk?, bet pasirodo, kad b?ta ir dar ištvermingesni?. Tokia vat ta m?s? diena šiaur?s ryt? Ispanijoje.

–> Facebook albumas <–

Turinys:

Ispanija. Juan Gil ir El Nido
Ispanija. Atalaya ir Hispano Suizas
Ispanija. Atteca ir Aragon
Ispanija. Emillio Moro ir Pago de los Capellanes
–>Ispanija. El Coto, Baron de Ley ir Enate