Kai šaldytuvas rodos tuš?ias

1522792_444722178960768_1049640358_oDažnai juokdavom?s iš ryte per vien? Latvijos televizij? rodyto siužeto apie maisto gaminim?, kur virtuv?s šefas prad?jo pasirodym? žodžiais “na, jei gr?žote namo, o šaldytuvas tuš?ias, tai imkite lašišos fil?…”. Bet š?kart ir patiems panašiai gavosi.

Žinojome, kad kažk? vakare gaminsime, bet vis nesugalvojome, k?. Iš parduotuv?s parsineš?me pievagrybi?, grietin?s, ?vairi? duoniuk?, poro stieb?, ir du buteliukus Hoegaarden alaus (nieko ?domesnio nebuvo). Kod?l b?tent šie produktai? Tiesiog pasirod?, kad gal j? tr?ks gaminant. Pasirodo, netr?ko.

1614483_444722105627442_701544202_oVarstome šaldytuv?, kraustome lentynas, naršome visa virtuv? ieškodami min?i?, k? ?ia paruošus. Stal?iuje aptinkame maž? permatom? pakut? su juodais gr?deliais – bingo! Tai prieš 3 metus iš Toskanos parsivežti sepij? rašale išmirkyti ryžiai. Ok, id?ja kaip ir yra – juodas risotto. Gal su pievagrybiais? Hmm… Bevarstant šaldytuvo duris akys užkliuvo už šaldymo kameroje esan?io matinio maišelio. Staiga prisimin?me – ten juk krevet?s! Ir ne bet kokios, o bent po 200g kiekviena sverian?ios. Prieš m?nes? pirkome nor?dami pasiruošti, bet kažkaip neberadome laiko, tai atgul? kameron (ir užmarštin). Galvose jau ima suktis id?jos apie galim? patiekal?. Tik reikia kažkokio garnyro. Na, bet sugalvosim. Konstruojam.

1501650_444722115627441_842423522_oKrevetes atšild?me ir sud?jome ? plastikin? užspaudžiam? maišel?. Užb?r?me druskos, apelsin? sul?i? ir kario prieskoni? (geru pavadinimu anie – “Erotischer Curry”). ?pjaustome vienintel? rast? šaldytuve laim?. Maišel? murkdome ? bli?d? su vandeniu, kad išspausti iš jo or? ir kai nepanir?s lieka tik maišelio pats viršus, užspaudžiame. Gauname tok? kaipo uždar? maišel? beveik be oro. Iki vakuumo toil, bet bus gerai. Marinuoti maišeliuose labai gerai, nes net nedidelis kiekis marinato pilnai apgobia marinuojam? produkt?. Paliekame gerai valandai.

Kol marinuojasi krevet?, reikia iš šaldytuve gulin?i? žalumyn? (nusipirktas poras, vienas sirpus avokadas ir gera sauja kiek pavargusi? gražgars?i?) sugalvoti garnyr?. Avokad? pakaposime, bet k? dar. Ok, kyla mintis, kad jei gražgarstes atgaivinus, jos visai tikt? šalia. Imame bli?d?, beriame leduk? (kameroj j? stengiam?s tur?ti visad) ir pilame šalto vandens. Merkiame gražgarstes ir išspaudžiame pus? citrinos, kuri šaldytuve gul?jo jau be nutarkuotos žievel?s. Per maždaug pusvaland? salotos sug?r? atgal šiek tiek vandens, kuris buvo išgarav?s (šaldytuve juk sausa) ir v?l patapo elastingos ir traškios. Tik k? su jomis? O jei sutrynus ir padaryt a la pesto su riešutais? Keistai, skamba bet pabandom. Pertrinam kartu su žem?s riešutais ir šlakeliu aliejaus. Rezultatas gražios ryškiai žalios spalvos, tik kiek kartokas. Bet prie avokado tur?tu tikt. Privalo tikt, nes daugiau nieko neturim.

1545942_444722162294103_586071039_nJau užsikait?me vanden? sultiniui daugiaryžio gamybai, bet rankoje laikoma arbatos taur? (atradome, kad ko ne skaniausiai arbata skanaujasi iš Riedel Swirl serijos tauri?) pakišo kit? mint?. O jei verdant risott? sultin? pakeistume ?iobreli? arbata? Eksperimentus m?gstame, tad dvejoni? nekyla. Užkaist? vanden? panaudojame arbatai plikyti. Aliejuje ap?irškiname pus? galvos smulkiai sukapoto raudonojo svog?no. Paskui apkepinimui beriame juoduosius ryžius ir skiltel? ?esnako (susmulkint?) ir gabal?l? sviesto. Šli?kštelim raudono vyno (va šito tai visad namie yra). Vynui gerokai nugaravus sumažiname liepsn? ir pilame šaukšt? arbatos. Kai išgaruoja šis, dar vien?. Ir t.t. Kai jau konsistencija jau atrod? nebloga – tekan?iai t?si, o ryžiai buvo al dente (stand?s, bet nebe kieti), nuk?l?me nuo ugnies. ?metame dar kelet? kubeli? sviesto, žiupsn? sutarkuoto kietojo s?rio (šaldytuve radom tok? 3x3x3cm dydžio gabalait?), permaišome, žiupsn? druskos, šiek tiek k? tik sumalt? pipir?. Paskanaujame. Gardu!

Kai?iame didži?j? keptuv? krevetei skrudinti. Kol šlakelis aliejaus ?kaista, mes iš marinato ištraukt? krevet? nusausiname. Pirmas kepame galvas (jos keps ilgiau). Kol šios skrunda, k?nelius (keistai skamba…) ?kerpame per nugar? ir išskleidžiame. Patepame m?syt? fig? džemu ir dedame ant ?kaitusio aliejaus patept?ja puse. Po minut?s apver?iame, kad kevalas gražiai paraudonuot?. Mmm.. atrodo gerai.
Iš lentynos stveriame skaidres l?kštes. ? nedidel? apvali? formel? dedame kapoto avokado ir virš? užtepame „gražgars?i? pestu“. Šalia didesn?je apvalioje formel?je formuojame juod?j? daugiaryž?. Dedame išskleist? krevet? ant ryži?, o šalia dailiai apskrudusi? galv?. Pakapojame ?ili paprik? ir ja apibarstome ryžius. Galutinis vaizdelis pranoko m?s? l?kes?ius.

1519425_444722152294104_1639940492_oSkanaujame. Ryži? konsistencija puiki, gerai jau?iasi raudono vyno bei ?iobreli? niuansai. Aštrus ?ili pipir? niuansas itin tinka. Avokadas suteikia gaivos, na o krevet? pikantiškai salsva. Tekst?ra primena omar?. Viešnia giria, kad gardu. Buerklin Wolf Gaisboehl vynuogyno vynas tiko ko ne idealiai. Reik?s Tom Benns pasakyt, kad ne tik lotuso šaknies tempura yra puikus derinys prie šio vyno.

–> Facebook albumas <–