Karamelizuot? mork? sriuba ir antrekotas su trum? daugiaryžiu

Arba kaip broliai pargr?žusi? šeimyn? pasitiko su ant stalo garuojan?ia vakariene.

1009547_449690391797280_101153275_oKol gimdytojai džiaug?si Karib? saule, trijulei buvo pavesta priži?r?ti Vyno Daubos namus bei ten zujant? žv?ryn?: malamut?, kalakut?, du fazanus, dvi vištas, du kochenchinus ir dvi šiurpes. M?gstame tokius “darbus”. Buvo smagu ko ne dviem savait?ms pakeisti vakaroni? aplink?.

Po darb? skubame ? prekybos centr? produkt?. Galvojame apie koki? tai tiršt? sriub? bei sot? m?sišk? patiekal?. Sriuba bus iš mork?. ?simetame ? v?žim?l? kelet? kilogram?.

1796769_449690305130622_713283786_oNorisi m?sos. Randame lyg ir graži? jautienos antrekot?, bet šie supjaustyti niekingai plonai. Kod?l?!? Vis dažniau ir dažniau nutinka taip, kad prekybos centr? m?sos skyriuose susiduriame su ženkliai per plonai supjaustyta m?sa. K? veikti su 1-1,5cm storio „steiku“ ar „kepsniu“? Kai paklausiame pardav?jos, ši iš už prekystalio parekomenduoja atvykti anksti ryte, kai dar b?na m?sininkas, kurs, paprašytas, lyg ir tur?t? atpjauti stamb?lesn? gabal?. Kadangi m?sos reikia dabar, pardav?ja parekomenduoja pasižvalgyti fasuot? gabaliuk? – es? jie didesni kartais b?na. Prajuokina užvakuumuota „sausai brandinta jautiena“, kuri parduodama plaukiojanti vandeny. ?domi sauso brandinimo interpretacija. Sekantis ? rankas papuola brandintas antrekotas iš Klaip?dos krašto m?sin?s. Visai dailus, koki? 3cm storio gabalaitis. ?simetame tris tokius.

1614371_449690308463955_69785226_oNamie pasiruošim? prad?jome nuo m?sos – nusausinome, pas?d?me ir pad?jome v?siai. Gabaliukai graž?s, tik vieno antrekoto gabalaitis „atskil?s“. Na ir gerai – bus kaip testinis paskanavimui. Nuskutome morkas ir supjaust?me. Užkait?me. Daugiaryžiui pasirinkome Arborio ryžius. Kai pasiek?me trokštam? konsistencij?, ?maiš?me trum? užtepel?s. Kvapas pasklido ko ne po vis? virtuv?. Imam?s m?sos. ? r?kstan?i? keptuv? atgula „testinis“ m?siukas. Apskrudus? dar pašauname ? 100C orkait?, kur šildome iki centro temperat?ra pasiekia 58C. Pjauname ir ragaujame. Garduma. Gerai pataik?me su druska! Keptuv?n atgula ir didesnieji antrekotai. Parudavusius šiuos irgi šauname orkait?n. Prie vart? pasirodo automobilio šviesos. Parvyko!

1781854_449690688463917_569425084_oVos pasitik? šeimyn?, raginame ne krautis lagaminus, o s?sti prie stalo. Pilame garuojan?i? sriub? l?kšt?n. Papuošiame m?tomis ir keliais apskrudusios turkiškos duonel?s kubeliais. Tiesa, mama sp?jo sukonstruoti tradicin? Gvadelup?s aperityv? – romas, laimo sultys ir cukrus. O turi šis stipryb?s! Bet gardu. Sriubos l?kšt?ms ištušt?jus matuojame m?sos temperat?r?. Beveik beveik. Dar kelet? minu?i? pašilt ir paskui kok? dešimt? „pails?t“. Pauz? kaip tik pasidalinti kelion?s ?sp?džiais. Nuotaika prie stalo puiki.

1421103_449690388463947_461867216_oM?s? supjaustome riekel?mis, l?kšt?n kre?iame (deja pasikeit? tekst?ra) trumais kvepian?io daugiaryžio, dedame šiek tiek antrekoto riekeli? ir šias pagardiname keliomis Maldono druskos snaig?mis. Šalia keliauja jau tradiciniu tampantis Liutauro užrodytas padažiukas iš paprik?, svog?n?, kalendr?, pomidor?, acto ir aliejaus. Iki estetikos šedevro toli kaip iki Paryžiaus, bet atrodo kad bus skanu.

Prie m?sos derinome raudon?j? vyn? iš Portugalijos, pagaminta iš Touriga Nacional vynuogi? derliaus. M?sa sultinga ir ryškaus skonio. Risoto skonis puikus (laaabaaai m?gstame trumus) bet va sutiršt?jo nenaud?lis. Padažas der?jo puikiai. Šeimynai gyr?, kad gardu. O juk tai ir buvo šio vakaro tikslas, tad šypsom?s – pavyko!

–> Facebook albumas <–