antis
56C anties krūtinėlė / baravykai / morkų, imbierų ir apelsinų piure / apskrudinti kinkanai / traški šoninė / kepta morkytė / juodųjų serbentų oras / bazilikų aliejus
Kažkaip susigriebėme, kad labai seniai antį begaminome, nors tai mums bene mėgstamiausias paukštukas. Prisma‘oje aptikome gražiai atrodančių krūtinėlių, kartu krepšelin įsimetėme morkų, mažų morkyčių, sviesto ir kinkanų (pagalvojome, kad prie anties turėtų tikti).
Anties krūtinėlės odeles peiliu šiek tiek įpjovėme ir apibarstėme druska. Užkaitėme virti morkas. Šioms išvirus sutrynėme kartu su sviestu ir įtarkuota apelsino žievele. Kaipo gerai, bet kažko lyg trūksta. Imbieras! Sutarkuojame nedidelį gabaliuką. Dabar jau išties gerai. Užkaitėme šilti orkaitę. Apie 70C. Mažąsias morkytes vos vos apvirėme, kad tik suminkštėtų. Apkepsime paskui. Krūtinėles gerai nusausinome ir po vieną sudėjome odele į apačią apskrudinimui į itin įkaitusią (bet sausą!) keptuvę. Sssszzzzssssttt – skrunda! Odelei parudavus verčiame: norime, kad apskrustų visas paviršius. Taip visus gabaliukus. Paskui šiuos pašovėme į orkaitę ir kepsime iki jų centras pasieks 56C.
Kai antis jau buvo bebaigianti kepti, apskrudinome mažąsias morkytes keptuvėje kartu su čiobreliais. Tą patį padarėme ir su baravykų gabaliukais, tik be čiobrelių. Šoninę sudėjome tarp popierinio rankšluosčio skiaučių ir apie 3 minutes prasukome mikrobangų krosnelėje. Tai bene paprasčiausias būdas gauti gardžią traškią šoninę! Termometro rodyklei ėmus rodyti 56C dar pasimatuojame temperatūra ir kituose gabaliukuose. Panašu, kad kepa tolygiai! Traukiame lauk ir užburbuliuojame juodųjų serbentų orą. Nepraeina nė kelios minutės, o 6 porcijos jau lėkštėse. Keli greiti spustelėjimai fotoaparatu ir skubame skanauti.
Anties mėsa rausva, neperkepusi. Puikiai dera su oranžiniu padažu. Traški šoninė ir juodųjų serbentų oras ne tik puikaus skonio, bet ir papildo patiekalą skirtingais tekstūriniais pojūčiais. Neįtikėtinai gerai suderėjo užskrudinta kinkano puselė ragaujama kartu su anties gabaliuku ir šiek tiek piurė! Draugai šypsosi. Prie stalo tylu tylu. Girdisi tik stalo įrankių dzinksėjimas į lėkštes bei taurių su Amarone dunksėjimas į stalą. Tik lėkštėms gerokai pratuštėjus pokalbis vėl tęsiamas. Buvo gardu!
Vos kompanijai ėmus garsiai svartyti deserto galimybę ant stalo atsidūrė dar šešetas lėkščių. Kelių minučių improvizacija sūrio pyrago tema. Ant lėkštučių patarkavome apelsino žievelės. Sudėjome sūrio pyrago gabalėlius. Šiek tiek žaliojo aliejaus. Kelios riekelės sirpaus raudonojo obuolio ir apelsino. Ir pabaigai iš močiutės sodo atsivežti itin saldūs nasturtų žiedai. Rezultatas viršijo lūkesčius!