Ispanija. La Atalaya ir Hispano Suizas

996530_272101229595034_1942220052_nPirmadienio ryt? viešbu?io foj? jau l?kuriuoja Loren Gil. Sumušame su Ispanu rankomis ir laipinam?s ? baltuosius automobilius. Iki Bodegas La Atalaya vynin?s atstumas gal?t? b?ti ?veikiamas per 5 minutes, ta?iau užtrunkame, mat godžiai objektyvais gaudome stulbinan?ius vaizdus.

Reti it kr?mai atrodantys Garnatcha Tintorera vynmedžiai uogas sirpina palei pat skurdži? akmenuot? dirv?. Tuo tarpu Monastrell uogos kabo auk?iau. Bodegas La Atalaya v?lgi stebina kuklumu – jokios prabangos,plienin?s fermentavimo talpos, ?žuolin?s statin?s. ?d?miai klausome Loreno pasakojimo apie vyndaryst?s ypatumus. Stebime kaip pusry?iaudami vynin?s darbštu?iai tuštyja paskutiniame WineSpectator geriausio vyno 100tuke besipuikuojant? La Atalaya vyno butelait?. Gera jiems. Mes irgi norime!

M?s? žiban?ias akis netrunka pasteb?ti šeimininkas – einame ragauti vyno. Š?ryt ? taures liejasi Bodegas Can Blau iš Montsant apeliacijos Penedes regione, Bodegas Triton iš Castilla Y Leon regiono bei , be abejo, Bodegas Atalaya vynas. Can Blau džiugina savo mineral? užtaisu, tiesa, ?ia nelabai yra ko steb?tis – regione vyrauja lygiai toks pat dirvožemis, kaip ir didingajame Priorate. Solid?s vynai. Tiesa, etiket?s kiek kontraversiškos…

Bodegas Triton vynas žiba kitomis spalvomis, nei ragautas Lietuvoje. Ant garsios Toro apeliacijos ribos esan?ioje vynin?je gaminami ?sp?dingi Tempranillo vynai. Tiesa su broliais iš Riojos jie bendro turi nedaug. Ryškesni, ekspresyvesni. Pager?jo etiket?s ir skonis. Užskaitom! Buvo ?domu skanauti ret? Prieto Picudo vynuogi? vyn?. Šios vynuog?s turi ?domi? ypatyb? – žiemos metui šakas bando pasl?pti po žeme. Vaizdelis ?sp?dingas.

521600_272101232928367_819278937_nT?ra vos keli vyndariai sugebantys pažaboti Garnatcha Tintorera vynuoges. D?l savo itin storos odel?s ir tamsaus minkštimo ši? vynuogi? vynas b?na beveik juodas ir kupinas aštri? tanin?. Alaya – geriausias meistriškumo ?rodymas. Ne?tik?tinos spalvos vynas stebina savo skonio unikalumu ir nuostabiu balansu. Ragavome šviežiausi? 2011?j? derliaus met? vyn? ir galime dr?siai pasakyti – LAUKITE jo Lietuvoje. Tai yra kažkas TOKIO. Jau 2010?j? met? derliaus vynas buvo puikus (juki laim?jo Grand Prix Lietuvos vyno ?empionate), bet šis bus dar geresnis. Lorenas pasakoja, kad jie pamažu supranta, kaip pažaboti š? laukin? juod?j? žv?r?.

1012027_272101559595001_29711601_nIšalkome. Pietums šeimininkas išrinko jauk? restoran?l? Almansos mieste, kur v?l esame lepinami regionui b?dingais užkandžiais ir patiekalais. Bodegas La Atalaya vynas tinka tiesiog puikiai. Restorano sal? užpildo lietuvi? šypsenos bei juokas. Lorenas gal ir kuklus, bet humor? m?gsta. Ger? nuotaik? kupini tariame „iki pasimatymo Lietuvoje“ ir laipinam?s ? automobilius.

Rytoj vyksime ? Calatayud aplankyti dar vienos Gil šeimos vynin?s. Ta?iau šiandien dar laukia kelion? iki Requenos bei Valencijos. Išvažiuojame apie valand? v?luodami (na juki smagu su Lorenu), bet susiv?liname dar šiek tiek daugiau, mat antrojo ekipažo komanda badaro lemting? pos?k? kair?n ? netinkam? autostrad?…

1012007_272102662928224_1010842278_nRequenoje mus Pasitinka Diego Talavera – generalinis Bodegas Murviedro bei Bodegas Hispano Suizas direktorius. Kartu ir jo žmona Kerli. Miniati?rin?je Bodegas Hispano Suizas vynin?je sultys fermentuojamos atvirose ?žuolin?se statin?se. Išskirtinai daug rankinio darbo. ?ia pagaminami tik 72 t?kstan?iai buteli? per metus. Bet vat koki?!

Diego nesikuklina: išdidžiai pasakoja, kad šiemet ?takingiausias Ispanijos vyno žinynas Guia Penin šios vynin?s vyn? apipyl? apdovanojimais – geriausias vyndarys, geriausias Ispaniškas Pinot Noir, geriausias Sauvignon Blanc, geriausia rožin? Cava… Pastar?j? ir paragavome aperityvui terasoje. Gardu, vienok.

Piet? metu Šef? Paloma ištais? tikras vaišes – skanavome ?vairius užkandžius bei ant vynmedži? kot? paskrudint? avien?. Hispano Suizas gaminamas vynas tiko bemaž tobulai. Sauvignon Blanc bei Pinot Noir atrod? išties ?sp?dingai. Ypa? džiaug?m?s proga paskanauti reto, iš Bobal vynmedži? gaminamo vyno. Jo dar n?ra pardavime, bet ar tai mus sulaikys?!

1010335_272103049594852_1625460531_n

Desertas irgi buvo gardus. Skub?dami pajudame link didžiosios Murviedro vynin?s. Nors mus lydi generalinis direktorius, vis vien gauname užsid?ti ant mašinos priekin?s panel?s special? leidim? bei prisisegti specialias lankytoj? korteles. Prie ??jimo dyyydelis televizorius raudoname fone rodo vaizdel? sveikinant? m?s? grup? atvykusi? ? vynin?. Džiaugiam?s.

Vynin? ypa? didel?, pagamina net 24 milijonus litr? vyno, 319 skirting? etike?i?. Kompanij? stebina YPA? moderni vyndaryst?s ?ranga, leidžianti ištaisyti bet kokias vynuogi? augintoj? klaidas. Fotokamer? užraktai spragsi. Susidom?j? klausoime apie vakuuminio koncentratoriaus bei turbobogereiausiomembraniniosuperinio filtro veikim?. Pilstymo linijose žmones pakeit? klaid? nedarantys robotai.

Ragaudami vyn? suprantame, kam šitiek modernios technikos – vynas nors ir kiek šabloniškas, bet itin švarus, aromatingas ir gardus. Išsiprašome dar ir statin?je nelaikyto Bobal vynuogi? vyno pavyzdžio. ?domu. Ir, tarp kitko, gardu!

Užverda ašrtri diskusija apie Garnatcha Tinotorera. Šeimininkas ?sitikin?s, kad pagaminti geriamo vyno vien tik iš šios vynuog?s ne?manoma, sako per ryškus skonis ir per daug tanin?. Bet mes puikiai žinome, kad galime, juki prieš kelias valandas Alaya ragavome. Žadame vien? butelait? palikti Diego, kad šis paskanaut?.

62293_272103109594846_110009248_nAtsisveikiname ir dumiame link Valencijos, kur apsistosime viešbutyje. Anas pasirod? kiek per geras m?s? komandai, iš pradži? nepatik?jome, kad atvykome ? teising? viet?. Mes kukl?s, prabang?s penkiažvagždžiai viešbu?iai mumi ne?prasti. Vos sp?jame atgauti kvap? po kelion?s, jau spaudžiame rank? Javier Solano – vynin?s komercijos direktoriui, kuris mus lydi ? prabangiausi? kurorto j?ros g?rybi? restoran?.

Prie vakarien?s stalo v?l susitinkame su Diego ir Kerli. Smagios kompanijos stal? nukloja kinietiško kumš?io dydžio austr?s. Šios vienbalsiai gauna skaniausi? ragaut? austri? vard?. Paskui seka aštuonkojis, krevet?s, langustai, omarai… Skanu, vienok. Dyyydeliausiai d?kojame Diego bei Kerli už svetingum?. Ir patraukiame link viešbu?io. Š?kart p?s?iomis, nes norisi pasivaikš?ioti. N? ketvirtis valandos nepra?jo, o mes jau savo palociuose. Ištvermingiausi renkasi viešbu?io foj? atrinkin?ti ir kopijuoti nuotrauk?. Smagi buvo diena. Labai. Vienok.

–> Facebook albumas <–

Turinys:

Ispanija. Juan Gil ir El Nido
–>Ispanija. Atalaya ir Hispano Suizas
Ispanija. Atteca ir Aragon
Ispanija. Emillio Moro ir Pago de los Capellanes
Ispanija. El Coto, Baron de Ley ir Enate