Organoleptik? g?tos atidarytuv?s

1453526_417107061722280_1504846196_narba kaip pernakat po eme ?riuk? kep?me…
Dabar spar?iai populiar?ja ilgas maisto ruoimas emose temperat?rose. Bet tai n?ra kakas labai naujo, juk ir senov?je mon?s neretai taip darydavo. Sugalvojome ?kurtuvi? proga ibandyti vadinam?j? em?s orkait?, kurioje apie 18 valand? keptume vis? aviuk?.

Projektas madaug toks: duob?je ant akmen? k?renamas lauas, paskui arijos isemiamos, akmenys nuklojami aluma, ant viraus m?sa, tada v?l aluma, tada arijos ir ukasama. Karti akmenys po eme dar ilgai tur?t? ilaikyti kaitr?. Taigi pradedam.

Art?jan?iam sekmadieniui ?m?me ruotis gerokai i anksto (vis dar ?yrai laikom?s dekalogo tre?iojo ?sako). ?riukas, kurio skrandis buvo pav?stas organoleptik? hagiui 20 dien? buvo brandinamas 1456497_417106818388971_1036104081_npakabintas 0C temperat?roje. Nenaud?lis nukabintas sv?r? 3kg maiau nei iki brandinimo (t.y. dabar jau tik 11kg).

etadienis pasitiko lietumi, bet tai m?s? plan? nekeit?. Aptep?me ?riuk? aliejumi ir apibarst?me pipirais. Nieko daugiau. Tiesa, prie tai paragavome. Gardus ir nekeptas. Tada ?m?m?s aplinkos darb? kas kr?mus ikasin?jo, kas veja pjov?, kas duob? kas?. Merkiant lietui. Duob?s reikia ities nemaos. Praeiviai vis varst? keistais vilgsniais brol? kieme toki? duob? berausiant?. Baigta. Gavosi normalaus kastuvo gylio duob? ?riukui. Nustojo lyti. Akmen? neradome aplink, tai teko 1451530_417106778388975_76872127_natsiveti kelis bulviamaiius rieduli? i Nemen?in?s krato. Upild? duob?s dugn? akmenimis ?m?me k?renti lau?. Kadangi norime ikepti ne tik avinuk?, bet ir bulviki?, tai aplakst? aliejumi ir druska vyniojame ias ? folijos paket?. ?riukas darsyk aptepamas aliejumi, padruskinamas ir irgi ?sukamas ? folij?. Sunaudojome 40 metr? blizgan?iosios. Kad paskui b?t? lengviau itraukti m?s? produktus i po em?s visk? suveriame vieliniu tinklu. Per 6 valandas suk?renome vis? porimt? bagain? berini? malk?. Norime, kad akmenys ities gerai ?kaist?. Is?m? arijas ant akmen? beriame ieno (alumos neberadome), tada suguld?me m?s? paketus. Juos i viraus apd?jome dr?gnais klevo lapais ant kuri? u?r?me arijas. ?sivaizduojame, kad kaimynai tur?jo ities ?dom? regin? steb?dami kaip, kelios valandos po vidurnak?io, trijul? pasiviesdama proektoriais ukasin?ja duob? kieme… Ukas?me.

1394473_417106851722301_2077531013_nSarkazmo m?s? kompanijai nestinga, tad pastatome nedidel? kryel? ir udegame vakut?. Ot bus praeiviams vaizd?! Apsitvarkome ir einame pails?ti ryt laukia ?domi diena. Sekmadien? pirm?j? dienos pus? paskyr?me organoleptik? g?tos vidaus tvarkymui. ? pirm?j? ?kurtuvi? etap? pasikviet?me savo artimiausius eim? bei tuos, katrie daugiausiai laiko kartu g?toje praleidia. Apie 18 valand? jau ima rinktis svita ir visi gauna po taur? sardienietikojo Argiolas baltvynio i Vermentino bei Nuragus vynuogi?. M?gstame ?, tad turime atsiald? iam vakarui daugiau nei tuzin? iojo butelai?i?. Kakaip taip gavosi, kad vis? d?mes? skyr?me avinuko kepimui ir visai umirom apie kokius tai ukandius… Bet Monika visus nustebina atnedama garuojant? puod? mini cepelinuk? su gardiu baravyk? padau. Niam. Gyr? visi. Visi inome, kad skaniausius cepelinus gamina m?s? mo?iut?s. Bet ie buvo ities gardesni. A?I?!

1452118_417106985055621_841283614_niek tiek pasistiprin? stveriame kastuvus ir lekiam laukan. em? ?ilusi, reikias yra ans?, kad ikep?! Prireikia gal 15 minu?i? prisikasti iki ?riuko bei bulvi?. Ryuliai karti. Nekantriai atlankstome vielin? tinkl? ir tikriname rezultat?. Bulv?s ikepusios. Neapskrudusio ?riuko vaizdas ?nea kiek panikos stebintiesiams – neikep?! Na, bet juk emoje temperat?roje ruota m?sa ir negali apskrusti. Skanaujame. Ikep?s! Neam?s vidun, kur j? pjaustome porcijomis. Visk? dedame ? orkait?s skardas, kad b?t? galima greitai paildyti prie dedant ? l?ktes, mat ?riukas staigiai v?sta.

Prie m?syt?s ruo?me vinegreto pada?. Paprikos, svog?nai, kalendra, petraol?, ?ili pipirai. Viskas susmulkinta, gausiai aplieta alyvuogi? aliejumi ir pagardinta balzamikiniu actu, druska ir cukrumi. Paauname m?syt? minut?lei paildyti ? orkait?, o patys stveriame ampano butel?. 1456084_417107078388945_1751640755_nTok? did?lesn?, specialiai iam vakarui i ampan?s vasar? parsigabent?. Lekia kamtis, pildosi taur?s. ypsenos visur aplink. Porcijuojame ir dalinam?s ?riuk?. Garduma! Moutard Prestige Cuvee i trilitrio ir ?rienos derinys paliko neidildom? ?sp?d?. Skanaujame ir su raudonu vynu. Skanu, bet ampanas mums pasirod? tinkamesnis.

Nors buvo skanu, bet inome, kad gali b?ti gardiau. Iki raudonumo ?kaitiname keptuv? ir kelis ?rienos gabaliukus apskrudiname it steik?. Gabaliuk? centro temperat?ra beveik nepakinta, bet ior?je veikiant temperat?rai ?vyksta 1425603_417107095055610_31062831_nchemin? reakcija tarp amino r?g?i? ir redukuojan?i? sacharid? apskrunda. Skonis ities geresnis. inosime atei?iai. Vakarui ?sisi?bavus traukiame kam?ius ir i brandesni? m?s? mylimos Riesling vynuog?s buteli?. Deja, rezultatas nediugina taip, kaip buvo tik?tasi. Desertui pasiliekame saldiuosius i ma? buteliuk?. Heh, dr?siai prisipa?stame, kad turime silpnyb? saldiam vynui.

A?I? visiems dalyvavusiems! Ir nuoirdiai atsipraome kaimyn? u makabrik? vaizdel? kieme…

–> Facebook albumas <–