Itališkas vakaras

1888439_462630350503284_1858544034_nRank? darbo makaronai / graikini? riešut? ir an?iuvi? padažas / 2val 85C morkyt? / žalieji ankštiniai žirneliai / ridik?liai / raudonosios paprikos / m?lynieji ir žalieji bazilikai / duoneli? trašku?iai / bazilik? aliejus

Ketvirtadienis. Iš pradži? galvojome apie osso buco ar dar kok? tai m?sišk? reikal?, bet užkviestos draug?s išreišk? nor? paskanauti m?s? ruošt? makaron?. Džiugiai Sutikome.

Bene kiekvieno makaron? patiekalo vinis – padažas. Šiuos nutariame daryti du skirtingus – sulting? m?sišk? bolognese bei vien? kok? tai kitok?. Pastar?j? pasišov? pagaminti brolis, neseniai pabuvoj?s vieno iš Lietuvos garsi?j? virtuv?s virtuoz? ruoštoje vakarien?je, kur maisto estetikai skiriama itin daug d?mesio, o produktai, nors ir paprasti, pateikiami ne?prastame amplua.

Brolis gerokai pramakštino rankas ko?iodamas tešl? ir sukdamas makaronus. Patys iš milt? ir kiaušini? makaronus jau nesyk esame gamin?, tik kad š?syk pavyko tai padaryti gerokai grei?iau, efektyviau ir mažiau aplink? apmiltinant. Gerai pramoko brolis!

1982029_462630347169951_955980394_nBolognese „vir?m?“ iš jautienos faršo, šiek tiek kiaulienos, koncervuot? bei nat?rali? pomidor?, sultinio, mork?, svog?n?, ?esnak? ir šiek tiek maskarpon?s.
„Kitoks“ padažas prasid?jo nuo sutrint? graikini? riešut? ir an?iuvi? mas?s, ? kuri? paskui ?maiš?me neriebaus jogurto. Dvi valandas 85C temperat?roje maišelyje su šlakeliu aliejaus ir medumi „vir?me“ mažytes morkytes. Išskob?me dviej? r?ši? kriauši? pusrutuliukus, blan?iravome muskatinio moli?go skilteles. Ir prisipjaust?me kit? ingridient?.

Iki ateinant viešnioms išsivir?me žiupsn? švieži? makaron?, kad žinoti, kiek šiuos virti reikia ir paskanauti su abiem padažais. Testuojam. Makaronai kiek per mažai s?rus, tad reik?s dar druskos vandenin ?žerti. Pasijaut?me it laidoje „Skonis“, nes kiekvienas ruoš?me po šaukt? patiekalo. Paskanavome. G?RIS.

Viešnios jau ?ia, tad konstruojam pirm? patiekal? su „tuo kitokiu“ padažu. L?kšt?s dugn? nubarst?me smulkiai tarkuotu kietuoju s?riu, ant jo dedame garuojan?ius makaronus. Graikini? riešut? ir an?iuvio padaž? formuojame bokšteliais. Dedame ridiko skilteles, bazilik? lapus, paprik?, smeigiame garuojan?i? mork?. Apšlakstome makaronus salsvu mork? nuoviru iš maišelio. Šiek tiek pabarstome duonos trupinukais ir daigintomis pupel?mis, pašlakstome žaliu bazilik? aliejumi. Dar keletas judesi? pipir? mal?nu bei žiupsnelis Maldono druskos. Atrodo neblogai. Nor?damas gal?jai atskirti kiekvien? igridient? atskirai (na gerai, duonos trupini? – ne), ta?iau bendra skoni? suma džiugino dar labiau. Skonis atitiko vaizd?, tik š?syk so?ios liko ne tik akys, bet ir skrandis. Skanavome su Riesling iš Pfalz regiono. Tiesa, prisipažiname, kad, matyt, kiek susijaudinome, mat užmiršome kriaušes bei moli?g?. O jie taip neblogai der?jo prie šio patiekalo „testiniame šaukšte“.

Kiek atsip?t?me, o ?ia brolis jau konstruoja antr?j? makaron? l?kšt?. Makaronus apibarst?me kietuoju s?riu, dosniai užpyl?me bolognese padažo, padabinome keliomis žirni? ankštimis ir blan?iruota muskatinio moli?go skiltele. Buvo gardu ir labai skalsu. Toks „vyriškas patiekalas“.

1888463_462630353836617_685969353_nDesert? ruoš?me tik po koki? ger? trij? valand?, mat alkan? po makaron? fiestos kaipo ir neliko. Apkepinome orkait?je banan?. Vien? pusel? apšlakst?me bazilik? aliejumi, kit? juodaisiais pipirais. Šalia pateik?me minkšt? m?lynojo pel?sio s?r?, kriauš?s pusrutulikus, moli?go skilteles bei m?lynojo baziliko lapel?. Der?jo išties gerai. Itin gerai tiko prie kartu skanauto 2005-?j? derliaus saldaus v?lyvojo rinkimo Sauvignon Blanc iš ?il?s.

Kepti bananai / minkštas m?lynojo pel?sio s?ris / juodieji pipirai / bazilik? aliejus / kriauš?s / muskatinis moli?gas

Vakaras gavosi išties šaunus. Tiesa, sunku ir „vakaru“ pavadinti, jei lovas pasiek?me tik jau saulei ?sišvietus. A?I? šauniai kompanijai!

–> Facebook albumas <–