Simonos gimtadienis

10407469_529086663857652_3263336282392301467_nPirmadienis. Būrys žavių besišypsančių panelių. Trys vyrai triūsiantys virtuvėje. Keturi patiekalai. Keturi priderinti vynai. Ilgos pasakos apie vyną ir gastronomiją. Pakili nuotaika. SIMONOS GIMTADIENIS!

Sutarėme, kad Simona drauges pirmadienį pasikvies vakarienės ne į restoraną, bet pas mus, kur pamėginsime ką nors gardaus pagaminti ir paderinti su gėrimais.

Sunku susikoncentravus suktis virtuvėje, kai matai terasoj vis gausėjantį žavių damų būrį. Kad nebūtų šioms ilgu laukt, mečete kertame didbutelį putokšlio. Su taure burbuliukų laikas bėga kur kas greičiau.

Užkandžiui surentėme tuno kapotinį su avokadais, geltonuoju arbūzu bei ruginio traškučio trupiniais. Prie šio derinome iš biodinaminio Austrijos ūkio Sepp Moser atkeliavusį Riesling. Sirpiais persikais ir abrikosais kvepiantis vynas su galingu mineralų užtaisu puikiai derėjo prie patiekalo.

10525615_529086673857651_7902736467614104027_nŠalta sriuba. Pamėginome paimprovizuoti ajo blanco tema. Ir, rodos, neblogai pasisekė. Trinta šaltsriubė iš vynuogių, agurkų ir migdolų abejingų nepaliko. Matyt ne veltui per sietą nukošinėjome bent 7 kartus ieškodami geidžiamos tekstūros.

Pagrindiniam patiekalui pasirinkome jaučio išpjovą. Šią prieš apskrudinant apvoliojome kakavos, miežių salyklo ir prieskonių mišinyje. Paskui kepėme žemoje temperatūroje orkaitėje. Šįsyk garnyrą sumanėme išties ryškiaspalvį – atspindintį Simonos charakterį: salierų ir burokų piure žaižaravo ryškia rožine spalva, o 1661969_529086660524319_4068286597849029247_nsaldžiųjų bulvių bei šaltalankių – geltona. Taip pat lėkštėn papuolė ir griliuje kepti pomidoriukai, obuolio rutuliukai su rozmarinais, mini kukurūziukas bei karštas dumplainis. Norėjome panelėms parodyti, kas per daiktas yra brandus vynas, tad į taures liejasi devynioliktus metus menantis Ispanas El Coto de Imaz Gran Reserva Rioja. Vyne pirminiai vaisių aromatai jau kiek priblėsę, bet užtai atsiskleidus visa rancio kvapų puokštė. Taninų daug, bet jie švelnūs. Gardu. Tik vat šiek tiek liūdina pats mėsiukas – šiek tiek kietesnis ir „gumiškesnis“, nei norėtųsi. Panašu, kad lankytos parduotuvės mėsos skyriuje nebesisukiosim.

10686985_529086713857647_8481726555306751930_nDesertui ruošiame trisluoksnę staigmeną: šokolado mūsas, mango piure su bazilikais ir sviestinio sausainio trupiniai. O viršų padabinome burnoje sproginėjančiais bekono skonio kristalais. Prie šios saldėsio derinome salduolį iš Prancūzijos Sauternes krašto. Taip ir nežinome, ar čia desertas, ar visgi vynas, o gal abiejų sintezė, bet po taurės 2004-ųjų Chartreuse de Coutet terasoje žibėjo plačios šypsenos.

AČIŪ viešnioms už nepamirštamas emocijas!

–> Facebook albumas <–