dvigubas M: M?sa ir Merlot

10672435_548481188584866_8717772677157736325_nSusiskambinome su Gintu ir nusprend?me susitikti š? t? kartu pagaminti bei paskanauti kokio tai nekasdienio vyno. Kaip tar?me, taip ir padar?me – šeštadienio popiet? jau kartu šmirin?jame po prekybos centr? dairydamiesi laimikio. V?žim?lin atgula keletas nedideli? cukinij?, keletas raudon?j? paprik?, keli pakeliai vytinto kumpio bei kietojo s?rio. Užkandžiams bei garnyrui pasiruošta, reikia dabar m?sos arba žuvies. Užmatome tris didelius (bent po 400g) dailius antrekotus. Imame! Pro m?s? akis niekad nepraspr?sta magnum dydžio buteliai. Vienbalsiai nusprendžiame, kad didbutelis brandžios Ispaniškosios Cava‘os bus puiki dovana moteriškajai kompanijos daliai. Rodos, viskas – keliaujame namo.

Šio vakaro tema – M?sa ir Merlot. Iš vyno spintos ištraukiami du solidžiai atrodantys buteliai. Abu iš Italijos. Abu iš Piet?. Abu maždaug dešimtme?io amžiaus. Abu Merlot. Abu itin gerai vertinam? gamintoj?. Prie abiej? rankas prikišo garsusis Riccardo Cotarella. Bus velnioniškai ?domu! Perpilame vynus ? dekanterius ir imam?s ruošos. Pirmasis darbas – atkimšti Cava bei pripildyti taures burbulais. Nuotaika puiki, kvatojam?s ir šypsom?s.

Paprikas supjaust?me ir šiek tiek apvir?me pas?dytame vandenyje. Pripild?me grili? anglimis ir užk?r?me. Kol grilius kaito, susipjaust?me plonai cukinij? ir apt64347_548481171918201_7518121498628179087_nep?me riekeles alyvuogi? aliejumi bei pagardinome prieskoniais. M?s? apibarst?me druska. Nepra?jo n? 10 minu?i?, o žarij? kaitra jau viršijo l?kes?ius. Pirmosios groteles išm?gino cukinijos. Šioms dailiai apskrudus sud?jome jas ? ind? ir aptarkavome kietuoju s?riu. Nuostabus garnyras, kuris dr?siai gal?t? b?t ir atskiras užkandis pats iš sav?s. Paprikos apskrudo irgi išties greitai. Laikas m?sai. Nusausinome pavirši? ir antrekotus sud?jome ? kaitriausi? griliaus zon?. Norime dailaus apskrudimo ir d?m? aromato. Na o galutinai m?s? baigsime kepti ant žemos temperat?ros nustatytoje orkait?je. Wow! Senai griliuje nerej?jome tokios kaitros. Skrunda žaibiškai! Dailiai apkepusius m?siukus bei apskrudintas daržoves perkeliame ? orkait?. Toliau džiaugiam?s burbuliuojan?iu tauri? turiniu ir aptarin?jam, kas gi m?s? laukia dekanteriuose. Beprotiškai smalsu!

Pirmasis ? taures liejasi Falaseco Montiano 2003 – legendini? broli?, vyndari?-konsultant?, Riccardo ir Renzo Cotarello‘? bendro šeimynini? projekto 100% Merlot uog? vynas. Derlius skintas tik 1426724_548481191918199_6969061751905653492_nnuo mažai derin?i? itin sen? vynmedži?. Po fermentacijos dar 12 m?nesi? vynas praleidžia naujose Pranc?ziško ?žuolo statin?se. Spalva, kaip 11 met? vynui, gana tamsi, rodanti, kad vynas tikrai dar nesijau?ia senas. Iš taur?s pasitinka sirpi? tamsi?j? uog? bei prieskoni? aromatai. Solidus vynas. Taninai jau gerokai sušveln?j?, jau?iasi minerališkumos. Ilgas prieskoningas poskonis. Puikus vynas!

Patikriname steikus – iškep?. Traukiame lauk m?s? ir daržoves. Rezultas puikiai tinka prie vyno. Visi s?dintieji prie stalo m?gsta jautien?, tad sultingas antrekotas imamas doroti nedelsiant. Keptos daržov?s puikiai papildo jautuk?.

Pirmoms taur?ms ištušt?jus siekiame antrojo dekanterio. Feudi di San Gregorio Patrimo 2004. Ši? Kampanijos vynin? konsultuoja jau Riccardo Cotarella. Tai solidžiausias ir bene re?iausias vynas iš Feudi di San Gregorio. Nedidel? derli? duodan?i? itin koncentruoto skonio Merlot uog? vynas net 2 metus brandintas naujose Pranc?ziško ?žuolo statin?se. Spalva byloje, kad šis vynas – viso labo dar paaugliškoje stadijoje. Aromatas užburia: gervuog?s, r?kytos slyvos, sirp?s serbentai, vanil?, kardamonas, oda. Skonis taipogi byloja apie didyb?- tanin? daug, bet šie jau kiek sušveln?j?. Tiesa, akivaizdu, kad dar bent dešimtmetis šiam vynui išeit? tik ? naud?. Ypa? didingas vynas. Skanaudami aptariame, kad šalia šiojo visiškai nepelnytai nublanksta Montiano…

1471090_548481338584851_1658876502102866274_nIštuš?jus l?kšt?ms ir dekanteriams laikas desertui. Turime didel? silpnyb? saldiesiems vynams. Chateau Dereszla 2004. Vengrija. Takaji Aszu 6 Puttonyos. Medaus, liepžiedži? ir sirpi? vaisi? aromatai pinasi su gaivia r?gštele. Gabal?lis s?rio su m?lynuoju pel?siu ir taur? šio saldvynio – ak koks puikus nuostabaus vakaro finišas!

 

–> Facebook albumas <–