dvigubas M: Mėsa ir Merlot

10672435_548481188584866_8717772677157736325_nSusiskambinome su Gintu ir nusprendėme susitikti šį tą kartu pagaminti bei paskanauti kokio tai nekasdienio vyno. Kaip tarėme, taip ir padarėme – šeštadienio popietę jau kartu šmirinėjame po prekybos centrą dairydamiesi laimikio. Vėžimėlin atgula keletas nedidelių cukinijų, keletas raudonųjų paprikų, keli pakeliai vytinto kumpio bei kietojo sūrio. Užkandžiams bei garnyrui pasiruošta, reikia dabar mėsos arba žuvies. Užmatome tris didelius (bent po 400g) dailius antrekotus. Imame! Pro mūsų akis niekad neprasprūsta magnum dydžio buteliai. Vienbalsiai nusprendžiame, kad didbutelis brandžios Ispaniškosios Cava‘os bus puiki dovana moteriškajai kompanijos daliai. Rodos, viskas – keliaujame namo.

Šio vakaro tema – Mėsa ir Merlot. Iš vyno spintos ištraukiami du solidžiai atrodantys buteliai. Abu iš Italijos. Abu iš Pietų. Abu maždaug dešimtmečio amžiaus. Abu Merlot. Abu itin gerai vertinamų gamintojų. Prie abiejų rankas prikišo garsusis Riccardo Cotarella. Bus velnioniškai įdomu! Perpilame vynus į dekanterius ir imamės ruošos. Pirmasis darbas – atkimšti Cava bei pripildyti taures burbulais. Nuotaika puiki, kvatojamės ir šypsomės.

Paprikas supjaustėme ir šiek tiek apvirėme pasūdytame vandenyje. Pripildėme grilių anglimis ir užkūrėme. Kol grilius kaito, susipjaustėme plonai cukiniją ir apt64347_548481171918201_7518121498628179087_nepėme riekeles alyvuogių aliejumi bei pagardinome prieskoniais. Mėsą apibarstėme druska. Nepraėjo nė 10 minučių, o žarijų kaitra jau viršijo lūkesčius. Pirmosios groteles išmėgino cukinijos. Šioms dailiai apskrudus sudėjome jas į indą ir aptarkavome kietuoju sūriu. Nuostabus garnyras, kuris drąsiai galėtų būt ir atskiras užkandis pats iš savęs. Paprikos apskrudo irgi išties greitai. Laikas mėsai. Nusausinome paviršių ir antrekotus sudėjome į kaitriausią griliaus zoną. Norime dailaus apskrudimo ir dūmų aromato. Na o galutinai mėsą baigsime kepti ant žemos temperatūros nustatytoje orkaitėje. Wow! Senai griliuje nerejėjome tokios kaitros. Skrunda žaibiškai! Dailiai apkepusius mėsiukus bei apskrudintas daržoves perkeliame į orkaitę. Toliau džiaugiamės burbuliuojančiu taurių turiniu ir aptarinėjam, kas gi mūsų laukia dekanteriuose. Beprotiškai smalsu!

Pirmasis į taures liejasi Falaseco Montiano 2003 – legendinių brolių, vyndarių-konsultantų, Riccardo ir Renzo Cotarello‘ų bendro šeimyninių projekto 100% Merlot uogų vynas. Derlius skintas tik 1426724_548481191918199_6969061751905653492_nnuo mažai derinčių itin senų vynmedžių. Po fermentacijos dar 12 mėnesių vynas praleidžia naujose Prancūziško ąžuolo statinėse. Spalva, kaip 11 metų vynui, gana tamsi, rodanti, kad vynas tikrai dar nesijaučia senas. Iš taurės pasitinka sirpių tamsiųjų uogų bei prieskonių aromatai. Solidus vynas. Taninai jau gerokai sušvelnėję, jaučiasi minerališkumos. Ilgas prieskoningas poskonis. Puikus vynas!

Patikriname steikus – iškepę. Traukiame lauk mėsą ir daržoves. Rezultas puikiai tinka prie vyno. Visi sėdintieji prie stalo mėgsta jautieną, tad sultingas antrekotas imamas doroti nedelsiant. Keptos daržovės puikiai papildo jautuką.

Pirmoms taurėms ištuštėjus siekiame antrojo dekanterio. Feudi di San Gregorio Patrimo 2004. Šią Kampanijos vyninę konsultuoja jau Riccardo Cotarella. Tai solidžiausias ir bene rečiausias vynas iš Feudi di San Gregorio. Nedidelį derlių duodančių itin koncentruoto skonio Merlot uogų vynas net 2 metus brandintas naujose Prancūziško ąžuolo statinėse. Spalva byloje, kad šis vynas – viso labo dar paaugliškoje stadijoje. Aromatas užburia: gervuogės, rūkytos slyvos, sirpūs serbentai, vanilė, kardamonas, oda. Skonis taipogi byloja apie didybę- taninų daug, bet šie jau kiek sušvelnėję. Tiesa, akivaizdu, kad dar bent dešimtmetis šiam vynui išeitų tik į naudą. Ypač didingas vynas. Skanaudami aptariame, kad šalia šiojo visiškai nepelnytai nublanksta Montiano…

1471090_548481338584851_1658876502102866274_nIštušėjus lėkštėms ir dekanteriams laikas desertui. Turime didelę silpnybę saldiesiems vynams. Chateau Dereszla 2004. Vengrija. Takaji Aszu 6 Puttonyos. Medaus, liepžiedžių ir sirpių vaisių aromatai pinasi su gaivia rūgštele. Gabalėlis sūrio su mėlynuoju pelėsiu ir taurė šio saldvynio – ak koks puikus nuostabaus vakaro finišas!

 

–> Facebook albumas <–