Žalias, marinuotas, virtas, keptas. Kas?

Arba k? nuveikti su šviežiu 3,3kg tuno fil? gabalu? 1469893_427597977339855_362646425_n

Suman?me pagaminti vakarien?, kurios metu ragautume skirtingai paruošto tuno: žalio, marinuoto, virto bei kepto. M?gstame ši? žuv?. Labai! Vakarien?s pasikviet?me nemenk? draug? kompanij?. Trys broliai vakarienei ruoš?si ger? pusdien?, mat viso prie stalo s?sti tur?jo net 15 išalkusi?j?. Kaip ty?ia, sve?iai nev?lavo, tad vos susp?jome.
Tuno fil? padalinome taip: iš šon? ir keteros ruošime pirmus du patiekalus, o lik?s taisyklingas sta?iakampis gretasienis puikiai tiks kepsniams.
944807_427597697339883_352740230_nVakarien? prad?jo skaidrus tuno ir shiitake gryb? sultinys, pateikiamas vyno taur?je kartu su baltos duonos skrebu?iu, ant kurio buvo rikotos s?ris, virtas tunas ir svog?n? džemas. Sultinys nuvir? skanus, bet, žinoma, neskaidrus. Du broliai nepatikliai ži?r?jo, kaip tre?iasis ? drumzlin? atv?sus? sultin? ?plaka keli? kiaušini? baltymus ir pamažu maišydamas kaitina. Užteko tok? sultin? kelissyk atidžiai perkošti ir voila, turime skaidr? gard? sultinuk?. Sultinys buvo pateiktas ne verdantis, o šiltas- taip vyno taur?je buvo aiškiai juntamas tuno bei azijietišk?j? gryb? aromatas. Skrebutis su virto tuno gabal?liu ir svog?n? džemu puikiai papild? sultin?. Taigi, virtas tunas paskanautas. Neliko nei sultinio, nei skrebu?i?. Užskaitome.

1469900_427597637339889_324450787_nAntrasis patiekalas buvo tuno tartaras su avokadais, kur? pateik?me sviestin?s tešlos indelyje kartu su kelias valandas citrin? sultyse marinuotu tuno kubeliu. ?ia ilgiausiai užtrukome su sviestiniais krepšeliais, mat reik?jo atidžiai išlieti tešl? skardoje ir apibarstyti sezamais. Tada šiek tiek pakepti, ištraukus supjaustyti 35x220mm sta?iakampiais, užvynioti ant apvalios formel?s, suklijuoti ir kepti toliau iki galutinai iškeps. Buvo skeptik?, manan?i?, kad nepavyks. Pavyko! Mums prireik? net 4 kepim?, kad pasiruošti pakankamai krepšeli?. Trapus krepšelis atliko dvejop? vaidmen? – prilaik? avokad? ir tun?, bei valgant atstojo duonel?. Kapoto avokado gaiva puikiai dera su švelniu tuno kubeli? „m?siškumu“. Marinuoto tuno gabal?lis užbaig? š? derin?. Buvo išties skanu.

1095080_427597770673209_1306442656_nKarštajam patiekalui ?irškinome tuno (did)kepsnius, kuriuos pateik?me kartu su saldži?j? bulvi? bei salier? tyre ir troškintais vyšniniais pomidoriukais pomidor? džemo patale. Prad?jome nuo tyr?s, kurios recept?ra, anot brolio, itin paprasta: dvi didel?s saldžios bulv?s ir vienas didelis salieras! Išvir?me ir sutryn?me. Ži?psnelis druskos, šlakelis pieno ir gabal?lis sviesto pad?jo galutinai sukurti šio pagardo strukt?r? ir skon?. Didelius, vakaro pradžioje išsipjautus tuno gabalus iš keturi? pusi? apkep?me keptuv?je. Kiekvienam šonui apskrusti skyr?me po kiek daugiau nei minut?. Labai nem?gstame perkepto tuno! Tada gabaliukus supjaust?me riekel?mis. Kol vienas brolis pjaust?, kitas brolis d?liojo gabaliukus po l?kštes, o tre?iasis puršk? saldži?j? bulvi? ir salier? tyr?s „bokštelius“. Papuoš?me žali?j? žirni? ankštimis ir sulten?mis. Tai itin nesunkiai paruošiamas patiekalas, bet pirštusapsilaižan?iaigardus. Vot! Prie kepsni? puikiai tiko tiek Riesling, tiek ir Pinot Noir vynas.

1483030_427597947339858_17244658_nApie broli? vasaros klajas po Europa sve?i? kompanij? jau gird?jusi nesyk. Nesyk ir pasakojom apie ten ruoštus ko ne pusantro šimto creme brulee. Tik dar nesyk ši?j? neruoš?me paragauti šiai kompanijai. Ši klaida tuojau bus ištaisyta. Organoleptikai mano, kad gardaus creme brulee paslaptis – šviež?s kiaušiniai ir nat?rali vanil?. Tad kiaušinius panaudojome iš draug? kaime esan?ios vištin?s, o vanil?s skonio šiam desertui suteik? bourbon vanil?s ankštis. Prieš pat pateikdami ant stalo apibarst?me cukrumi ir dujinio degiklio pagalba padar?me „brulee“. Puikiai der?jo su v?lyvojo skynimo Sauvignon Blanc saldvyniu.

1471272_427597980673188_2024194225_nVakarien? vainikavo jau ko ne legendiniu tampantis organoleptiškasis desertas – airiška kava. Š?kart j? gaminome iš išskirtini? Panama Geisha kavos pupeli? iš Los Lajones fermos, kurias plik?me hario V60 b?du, farrina tamsiojo cukraus, gardaus škotiško (o kas sak?, kad viskis b?tinai airiškas?!?) viskio ir šaltos šviežios grietin?l?s. Š?kart šiam reikalui net ir specialias taures sp?jome Sangaidoje ?sigyti. Pa?m?me visas, kiek buvo. Jei taur? per plati, ar per siaura, nesigauna atsigerti tinkamo kiekio šaltos grietin?l?s ir salsvos karštos kavos su viskiu vienu metu. Jei skanaujama teisingai (taur? ragaujant reikia paversti tiek, kad likt? balti grietin?l?s „?sai“), tai nuostabus skonis garantuotas!

A?i? vakaro sve?iams už aplankym?, už ?vertinim? ir gražius žodžius! Iki kit? pasimatym?!

–> Facebook albumas <–