Lietuviškos jautienos steikai

10386822_507306602702325_2995900611403060352_nDraug? tarpe kilo diskusija apie m?sos kokyb? ir nuskamb?jo nuomon?, kad iš Lietuviškos m?sos nieko išties skanaus nesigauna. Tokia „teorija“ privalo b?ti paneigta!

Šeštadien? Liutauras paj?rin atvež? 20 dien? brandintos Lietuvoje auginto jau?io išpjovos. O ir gyvulys pasitaik? nemenkas – vien išpjova sv?r? 3,2kg. Kategoriškai nesutinkame su Lietuvos žem?s ?kio ministerijos tinklapyje pateikiama informacija, kad „Iš penki? riebumo klasi? 1 riebumo klas?s skerdenos praktiškai neturi riebalinio sluoksnio ir j? kokyb? bei kaina bus geresn?, lyginant su kit? riebumo klasi? skerdenomis“. 10489941_507306572702328_8237415494150455391_nJuk pati vertingiausia jautiena – b?tent ta, itin riebi (t? akivaizdžiai iliustruoja Japon? Wagyu ar Austral? Kobe jautienos vaizdeliai bei kainos). Ši nebuvo itin riebi, berods U3 kategorijos, t.y. suaug?s virš 24 m?n bulius, gana raumeningas, vidutinio riebumo. Kod?l tiek daug informacijos apie m?sos tip? ir kilm?? Nes geras steikas ?manomas tik iš itin geros m?sos. O šefo darbas – per daug nemandravojant nesugadinti gardaus gabal?lio. Merkiame vis? vakuumin? pakuot? ? šilt? vanden?. Taip pakelsime viso gabal?lio temperat?r? iki koki? 30C. O tai leis m?s? kepti trumpai, bet itin aukštoje temperat?roje.

Kol draugai k?reno lauž?, mes nupjov?me sušilusios išjovos „galv?“ ir „uodeg?“, o likusi? dal? supjaust?me vienodo dydžio gabal?liais. Gavosi dešimt vienod? gabalai?i?. Tada „uodeg?“ perlenk?me pusiau (kad b?t? maždaug tokio pat storio, kaip ir „galva“). Visus gabaliukus aprišame virvele – kad išlaikyt? vienod? form?. M?s? gausiai apiberiame rupia druska.

10306455_507306579368994_3621152875247262900_nKadangi veiksmas vyko gamtoj, garnyr? pasirinkome gana paprast?, bet išties gard? – iki galo nesuvirti bulvi? gabal?liai su ?vairiomis žolel?mis prie m?sos tikrai turi puikiai tikti.

Kai garnyras jau paruoštas, laikas kepti m?s?. Kruopš?iai popieriniu rankšluos?iu nusausiname kiekvien? ant groteli? dedam? gabal?l?. Plauk? fenu nuo žarij? nupu?iame pelenus ir dedame groteles virš ?kaitusi? žarij?. Jei atrodo, kad karš?io negana, pasitelkiam fen? (improvizuotos galingos dumpl?s) ? pagalb?. Siekiame m?s? kepti aukštoje temperat?roje – kad susidaryt? Maillard‘o reakcijos plutel?, o centras likt? neperkep?s. Nieko n?ra baisiau už puik? gabal? jautienos, kuris neapdairiai visas sukepamas iki pilkumo. Nepraeina n? keletas minu?i?, o m?s? jau žnypl?mis ver?iame ant kito šono.

10514493_507306586035660_715274935564410575_nVos išdalinome l?kštes, ko ne 20ties žmoni? kompanija staiga nutilo. Visi buvo susikoncentrav? ? l?kšt?s turin?. Panašu, kad pavyko ?rodyti, kad ir Lietuviškos m?sos steikas gali b?ti išties gardus, tik ta m?sa turi b?ti labai gera, pakankamai riebi. Ir, pageidautina, sausai brandinta, nes tai stipriai sukoncentruoja skon?.

–> Facebook albumas <–