brandinta mėsa ir brandus vynas

10418958_509849619114690_1755432416283949308_n

Trečiadienio arsenalas: apie 1,8kg Lietuviško jaučio antrekotas (sausai brandintas 15 dienų), apie 400g Vokietijos jaučio antrekotas (sausai brandintas 30 dienų), 1969 Montresor Amarone, 2001 El Coto de Imaz Gran Reserva (magnum) ir 2001 Antinori Badia a Passignano Chianti Classico Reserva.
10492543_509849602448025_2195222269717703516_nGarnyro nenorėjome komplikuoti, tad pasirinkome paprastą sprendimą – orkaitėje apkepinome bulves su grietinėle ir kietuoju sūriu, ant griliaus užskrudinome pomidorų puseles ir žaliuosius smidrus.

Keista, bet lietuviškasis antrekotas iškepė itin netolygiai – vietomis temperatūra siekė mūsų trokštamus 57C, o vietomis mėsa buvo pilka… Skonyje daug „jautieniškumo“, bet mėsa gana kieta. Reikalus taisė brandi amarone. Pirmą sykį ragavome tokios brandos (45m) sausą vyną, pagamintą iš džiovintų uogų. Neįtikėtinai gerai išsilaikęs!!! Kupinas brandžių rancio aromatų, 10556354_509849655781353_4951624075436627058_nbet išlikęs ir džiovintų uogų charakteris. Itin kompleksiškas. Neabejotinai vakaro žvaigždė. Skaniausiai ragavosi iš Riedel Sommelier Hermitage taurės. Bordeaux Grand Cru pasirodė per didelė ir delikatus vyno aromatas kiek pasimetė joje, na o Chianti/Zinfandel išryškino džiovintų uogų charakterį, bet mažiau jautėsi subtilūs, tik brandžiam vynui būdingi aromatai. Burgundiškųjų „kibirų“ su šiuo vynu neišmėginome.

10363908_509849539114698_8244075634976216062_nPaskui ėmėmės kepti vokiškąjį gabaliuką. Kur kas geriau! Itin sultingas, didelė skonio koncentracija. Minkštas. Iš dekanterio į taures liejasi Rioja. 2001-ji – itin geras derlius šiame Ispanijos regione. Vynas brandus, bet jokiais būdais ne senas. Sudėtingas aromatas apima tiek brandos įtakotus kvapus, tiek ir pirminius uogų tonus. Panašu, kad Chianti atkimšome kiek per anksti – net ir po dviejų valandų dekanteryje vynas vis dar atrodė sąlyginai jaunas. Itin gardus, bet įsivaizdavome, kad šis bus kur kas brandesnis. Gerai, dabar žinome, kad likusius šiojo buteliukus reikia į rūsio giumoj pakavot.

–> Facebook albumas <–